Kirsten van Teijn (Foto: Rik Versteeg)

Theater aan de Parade programmeert lokaal sterk verbonden voorstellingen

Een digitaal ideaal, JALOEZIE IS EEN BITCH, Ver van je bed, Van Kathedraal naar Theatertempel – van Bossche Booiem, De Bellende Engel en Ouderpardon; het zijn dé zes speciale, lokaal verbonden openingsvoorstellingen die Theater aan de Parade programmeert in de periode na de officiële opening. Daarmee verwelkomt het theater tegelijkertijd, na Niels van Doormalen (Oatmilk Studio) vorig jaar, drie nieuwe huisgenoten: Kirsten van Teijn, Rowdy Pelgrim (Pelgrim Maakt) en Minou Bosua (MINOUX). Makers die door het theater worden ondersteund in hun ontwikkeling. De zes openingsproducties zijn tussen maart en augustus 2024 te zien in het nieuwe Theater aan de Parade.

Op maandag 16 oktober ontvangt Theater aan de Parade de sleutel van het nieuwe pand. Na een periode van inhuizen, waarin de theaterorganisatie verhuist en zich het nieuwe gebouw eigen maakt, volgt vanaf 8 december de testfase. De periode vanaf de officiële opening (1 maart 2024) tot eind augustus is gemarkeerd als openingsfase. In deze fase programmeert het theater op volle kracht en viert het met de stad dat het nieuwe Theater aan de Parade open is. Dit doet het onder andere door deze speciale, lokaal verbonden openingsproducties te programmeren.

Een digitaal ideaal
In dit digitale kunstwerk vereeuwigt Theater aan de Parade het publiek op een mediawand van 7 x 4 meter. Studio Polat creëert, samen met 20 Bossche ambassadeurs, digitale entiteiten, geïnspireerd op de ‘avatar’, die op dit unieke digitale podium tot leven komen. Met een uitgebreid contextprogramma besteedt het theater, in samenwerking met het Design Museum, aandacht aan belangrijke sociale en maatschappelijke vraagstukken, zoals digitale representatie, privacy, eenzaamheid, identiteit en angst voor het onbekende. De expositie is van 1 maart tot en met 31 december 2024 te zien en is gratis toegankelijk.

JALOEZIE IS EEN BITCH
Neerlands Hoop-winnaar Kirsten van Teijn maakte haar prijswinnende voorstelling (S)EXPERIMENT in de kelder van het oude Theater aan de Parade. Haar werk viert moderne liefde, seksuele taboes en de kunst van jezelf zijn. Als nieuwe huisgenoot van Theater aan de Parade ontwikkelt ze in het theater haar nieuwe voorstelling JALOEZIE IS EEN BITCH: een opzwepende, kleurrijke en muzikale voorstelling over onconventioneel liefhebben in de 21e eeuw en hoe dat vorm te geven. De Brabantse première van JALOEZIE IS EEN BITCH vindt plaats op zaterdag 2 maart 2024 in de Pleinzaal.

Ver van je bed
Na Before After brengt huisgezelschap Oatmilk Studio de cabaretmusical terug naar het theater: Ver van je bed. Het is een verhaal over uitdagingen die soms zo ver van je bed lijken dat het makkelijker is om ervoor weg te kijken, dan om ze aan te gaan. De musical is geïnspireerd op het werk van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink en met niemand minder dan cabaretiers Annick Boer en Martijn Kardol én musicalacteurs Renée de Gruijl, Mitch Wolterink en Bart van Veldhoven. Ver van je bed is 22 en 23 maart én 9 juni te zien in het nieuwe theater.

Van Kathedraal naar Theatertempel – ‘van Bossche Booiem’
Jaarlijks, vaste prik voor vele Bosschenaren: een avondje uit naar De Bossche Komeedie. Zij kon dus zeker niet ontbreken in het openingsprogramma. De nieuwe productie vertelt het verhaal over de nieuwe en ambitieuze – maar niet Bossche – theaterprogrammeur Jim Veenstra. Hij heeft het programma voor 2023-2024 zo goed als rond, maar totaal geen rekening gehouden met Bossche evenementen, zoals carnaval en amateurtheater. Het eerste conflict met directie en verhuur is geboren. Ultieme inspiratie voor een komische mix van bekende Nederlandse revues, musical, show en blijspel. Van Kathedraal naar Theatertempel – ‘van Bossche Booiem’ is van 24 maart tot en met 1 april 2024 te zien in de Casinozaal.

De Bellende Engel
De Bellende Engel is het nieuwe theaterproject van huisgenoot Rowdy Pelgrim. Geïnspireerd op de engel in spijkerbroek en mobiele telefoon aan de Sint-Jan ontstaat een nieuwe familievoorstelling. Wat als je daadwerkelijk met die engel zou kunnen bellen, om je hart te luchten of om die éne vraag te stellen waarop je het antwoord maar niet kunt vinden, wat zou je dan zeggen? Deze vraag wordt in de aanloop naar de opening van het nieuwe theater aan 1.000 scholieren gesteld en vormt de basis voor de voorstelling, die een ode is aan de verwondering, de verbeelding en écht contact met elkaar. De Bellende Engel – met John Buisman in de hoofdrol – speelt van 17 april tot en met 27 mei 2024 in de nieuwe Pleinzaal.

Ouderpardon
Theatermaker en cabaretier Minou Bosua (MINOUX) vindt de komende jaren bij Theater aan de Parade een plek voor het ontwikkelen van haar grote zaalwerk en haar internationale ambitie. Met invloeden van cabaret, toneel en opera maakt zij wat zij zelf noemt ‘bewustzijnsamusement’. In 2024 volgt het laatste deel van haar drieluik over familierelaties. Na de Moeder en de Vader is het woord nu aan de Kinderen. In de moderne stadsopera Ouderpardon slepen de kinderen hun falende ouders voor het gerecht. Want heeft niet elk kind recht op een optimale ontwikkeling? De voorstelling gaat in première op Festival Boulevard in Theater aan de Parade (augustus 2024) en beleeft de eerste try-out in juni 2024.

Vertrouwd aanbod dat gemist is
“De feestelijke periode kenmerkt zich door een lekker volle programmering met grote namen, bekende titels, maar zeker ook nieuwe artiesten en gezelschappen, naast dus deze speciale openingsproducties”, aldus Bregtje Radstake, hoofd programma bij Theater aan de Parade. “Het publiek maakt daarnaast kennis met het dagprogramma, diverse contextactiviteiten en meer aandacht voor educatie. Met deze optelsom geven we Den Bosch zijn vertrouwde en geliefde theater terug en leggen we in het openingsseizoen de basis voor verdere artistieke ontwikkeling.”

De openingsvoorstellingen gaan donderdag 12 oktober in de verkoop. De cabaretmusical ‘Ver van je bed’ is al in de verkoop. Ga voor meer informatie en kaarten bestellen naar: theateraandeparade.nl.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …