Trompettist in Auschwitz, Thomas Cammaert & Soy Kroon (Fotograaf: Annemieke van der Togt)

Theater aan de Parade introduceert thema ‘Verken het Verleden’

Een serie verhalen uit het verleden door de bril van nu

Mensen kennen de verhalen uit het verleden. Tenminste, dat denken ze. De geschiedenis maakt dat ze zijn waar ze nu zijn. Maar meer en meer blijkt dat hoe mensen het verleden ervaren voor iedereen anders is. En dat er nog veel verhalen niet verteld zijn. Theater aan de Parade biedt een podium voor al deze verhalen en perspectieven. De bekende én minder bekende. De misschien heroïsche, maar ook de pijnlijke en confronterende. Omdat het theater ervan overtuigd is dat het belangrijk is om het verleden te blijven vertellen.

Bij het thema ‘Verken het Verleden’ horen de volgende voorstellingen.

Oorlogswinter, De Jonge Honden (Fotograaf: Jan Amse)

Oorlogswinter (10+) van De Jonge Honden
Oorlogswinter, wie heeft het bekende boek van Jan Terlouw niet gelezen in zijn jeugd? Het is dit jaar precies 50 jaar geleden verschenen. Theatergroep De Jonge Honden bewerkte het boek tot een spannende familievoorstelling over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden in een oorlog.
Maandag 14 maart 19.30 uur – HAL8 Brabanthallen

Trompettist in Auschwitz van Thomas Cammaert & Soy Kroon
Dat de trompet de zijden draad is waardoor je overleeft, kun je natuurlijk niet weten als je als 14-jarige jongetje op het muziekinstrument gaat spelen. Lex van Weren weet Auschwitz te overleven en anderen te helpen, dankzij zijn unieke positie in het kamporkest.
Woensdag 16 maart 20.30 uur – PERRON-3

Hier zijn we koningen | Verzwegen Geschiedenis van Het Zuidelijk Toneel
‘Een noodzakelijke bijles wereldgeschiedenis’, zo noemt Het Zuidelijk Toneel Hier zijn we koningen | Verzwegen Geschiedenis. Hoe ziet ons verleden eruit als je eens niet door die Westerse bril kijkt? Het is een avond vol verhalen, spoken word, hiphop en muziek in het kader van Black History Month.
Dinsdag 29 maart 20.00 uur – HAL8 Brabanthallen

Java, 1948 van Het Zuidelijk Toneel
Wanneer Hanneke het dagboek van haar opa vindt, raakt ze geboeid door zijn verhaal. Hij vocht als Brabantse jongen in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Tot het dagboek ineens stopt. Reden om op onderzoek uit te gaan. En dat levert een bijzonder verhaal op.
Zaterdag 2 april 20.00 uur – Willem Twee toonzaal

A Seat at the Table, Black Sheep Can Fly

A Seat at the Table van Black Sheep Can Fly
Saman Amini en Nima Mohaghegh komen terug naar het theater met deze actuele en urgente voorstelling in de strijd tegen alledaags racisme en uitsluiting. Het stuk is gebaseerd op eigen ervaringen. Ervaringen die soms zo absurd zijn, dat het lachwekkend is.
Dinsdag 12 april 20.00 uur – HAL8 Brabanthallen

Etty Hillesum: Dat onverwoestbare in mij van Julika Marijn
Het is de tweede voorstelling die Julika Marijn over Etty Hillesum maakt, ook wel ‘de oudere Anne Frank’ genoemd. Ze zoekt inspiratie bij haar: hoe ga je om met een wereld waarin haat voorop staat? En hoe houd je je staande zonder angst? De tekst is poëtisch en vol zelfspot.
Dinsdag 3 mei 20.30 uur – PERRON-3

Met een goed voorgesprek aan tafel
Bij Hier zijn we koningen | Verzwegen Geschiedenis en A Seat at the Table is er voorafgaand aan de voorstelling voor € 17,50 een maaltijd bij te boeken. Tijdens deze maaltijd ontmoet je de makers van de theaterproductie. Ze vertellen je meer over het denkproces van het stuk, waarom het zo belangrijk is om het te vertellen en wat ze ermee willen bereiken.

De voorstellingen uit ‘Verken het Verleden’ zijn vanaf 14 maart te zien op diverse data en theaterlocaties van Theater aan de Parade. Ticketprijzen vanaf € 15. Voor meer info en kaartverkoop ga naar: www.theateraandeparade.nl/verkenhetverleden.

Kijk ook bij

Foto-expositie ‘KNIL & Maluku’ in Barak 1B vanaf 9 juli

Voor de foto-expositie ‘KNIL & Maluku’ portretteerde Ton Toemen een aantal oud-militairen van het Koninklijk …