Te smalle invalideparkeerplaatsen. Een zware deur die moeilijk opent. En eenmaal binnen, moeilijk begaanbare looproutes. Voor iemand met een beperking is het soms lastig om de weg te vinden op weg naar en binnenin openbare gebouwen en winkels. Het Testteam Toegankelijkheid, gecoördineerd door Welzijn Vught, brengt al deze en andere obstakels in kaart en geeft vrijblijvend advies aan de organisatie die het betreft.
Het Testteam is actief sinds mei 2021 en bestaat uit zeven vrijwilligers. Dat zijn mensen met een beperking of personen die om een andere reden affiniteit hebben met het onderwerp. Organisaties nemen vrijwillig deel en de adviezen van het Testteam zijn vrijblijvend. Riëtte Benus van Welzijn Vught is blij met de grote belangstelling voor dit initiatief. “Organisaties die mee willen doen, melden zich bij Welzijn Vught. Ik bel ze vervolgens op om een korte uitleg te geven en zet de opdracht uit onder 2 of 3 leden van het Testteam. Zij maken dan de afspraak en gaan langs.”
Kaatje Jans
Het Testteam bezocht onder andere lunchroom/kaas- en delicatessenwinkel ‘Kaatje Jans het Vughtse Hart’. Eigenaar Thomas Princée kijkt met plezier terug op het bezoek. “We kregen veel complimenten van het Testteam, dat is leuk natuurlijk. Zo waren de leden erg tevreden over onze website, die ze heel toegankelijk en duidelijk vonden. In ons pand viel hen op dat we brede gangpaden hebben en veel ruimte, waardoor rolstoelgebruikers en mensen met een blindenstok goed hun weg kunnen vinden.”
Er waren ook verbeterpunten en de meeste heeft Kaatje Jans direct opgepakt. Thomas vertelt: “Naar aanleiding van de tips van het Testteam hebben we sinds kort onze menukaarten ook in braille beschikbaar en we hebben een ‘losse’ pinautomaat aangeschaft, omdat die beter toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. Verder hebben we extra stoelen geplaatst met een armleuning, zodat je je beter kunt oprichten vanuit de stoel.” Een ander aandachtspunt is voor later. Thomas legt uit: “Als we in de toekomst nieuw meubilair gaan kopen, zullen we rekening houden met het feit dat je makkelijk met een rolstoel aan tafel moet kunnen zitten. Dat is nu nog niet optimaal. We doen ons best, hebben al veel gerealiseerd en dankzij het Testteam weten we nu waar we nog winst kunnen halen.”
Landgoed Huize Bergen
Een ander bedrijf dat het Testteam ontving voor een bezoek is Landgoed Huize Bergen. Erfgoedbewaarder en hoofd huishouding Marjolein Schobben vertelt: “Wij zijn met ons hotel en restaurant gehuisvest in een mooi statig monumentaal pand. Als ik eerlijk ben zijn wij niet echt ingericht op het ontvangen van mensen met een beperking.”
Uiteraard wil Huize Bergen ook gasten met een beperking een zo warm mogelijk welkom geven. Het Testteam had in dat opzicht enkele goede tips. Marjolein: “Zo gaan we op het terrein een bordje plaatsen dat mensen in een rolstoel naar de achteruitgang verwijst. Daar kunnen mensen toegankelijker naar binnen rijden. Of de gasten bellen rechtstreeks naar de receptie, dan leggen we bij de hoofdingang een rijplank neer.” Het Testteam was positief over de drukknopjes in de lift die in braille zijn. Verder houdt Huize Bergen rekening met de tafelhoogte en de positie van tafelpoten, zodat rolstoelgebruikers de meest geschikte plaats kunnen vinden; ideaal voor zowel gast als bediening.
“Al zijn we in ons monumentale pand beperkt in het doorvoeren van verbeteringen, het bezoek van het Testteam was heel leerzaam voor ons”, besluit Marjolein. “Je kijkt dankzij deze ervaringsdeskundigen toch even met andere ogen naar de inrichting van je terrein en pand. Heel verfrissend!”
Actie
Het Testteam maakt na elk bezoek een rapport van zijn bevindingen en biedt dat aan de deelnemende organisatie aan; er is dan geen vervolgafspraak meer. Het Testteam weet dus in principe niet wat er met hun adviezen wordt gedaan. Riëtte Benus: “Dat is aan de organisaties zelf. Maar we merken dat onze adviezen ter harte worden genomen en zaken worden opgepakt! Dat horen we en zien we om ons heen.” Ze vervolgt: “Waar we ook heel blij mee zijn, is dat we naast de openbare gebouwen en verenigingen nu ook bij de profitsector in beeld zijn. Heel fijn, want voor een toegankelijk Vught hebben we iedereen nodig. Zo zetten we mooie stappen op weg naar ons doel: iedereen in onze gemeente moet kunnen doen waarvoor hij komt.”
Contact
Wilt u naar aanleiding van dit artikel ook een bezoek op uw locatie van het Testteam Toegankelijkheid? Wilt u informatie en/of uitleg over toegankelijkheidsnormen of eisen? U kunt contact opnemen met testteamt@welzijnvught.nl of bellen naar 073-6565350.