Terug naar de vurige sixties op 20 maart

De sixties van de vorige eeuw werden gekenmerkt door bruuske veranderingen, ook in Vught en Den Bosch. De Indo Rockers van de Molukse gemeenschap namen daarbij vaak het voortouw. Met de roemruchte Tielman Brothers als voorbeeld ontstonden groepen als The Five J’s en The Insiders. De Vughtse jongeren sprongen daar gretig op in: The Jailbirds, The Blue Sparks en The Jet Black Robbers met de weergaloze Bart Strik op gitaar. In dansgelegenheden als J.J., La Bastille en de Marquee Club troffen jongeren en bands elkaar.

De Vughtse literaire groep Pinakel schudde het literaire krachtenveld in de Meierij op. Met het tijdschrift ‘Derhalve’ namen zij ook deel aan de jeugdmanifestatie RV’67 in Vught. In een tent werd er- in volle oecumene – een beatmis opgedragen met Nederlandse teksten en eigentijdse muziek. Dezelfde tent was het decor van een film ‘Seks is overal’ met een forumdiscussie als toetje. En op dezelfde locatie trad Willeke Alberti, toen 17 jaar, op met het liedje Spiegelbeeld. Coen Free was toentertijd docent Nederlands aan de Reeburg Mavo. Hij haalde artiesten als Herman van Veen, Paul van Vliet e.a. naar Vught om zijn leerlingen de Nederlandse taal te leren waarderen. Het tijdschrift ‘Derhalve’ timmerde nationaal met vernieuwende taal en thema’s nog jarenlang aan de literaire weg.

Schrijvers en dichters
Ook in Den Bosch ontstond er een parallel circuit. Met muziekwinkel Goosen & Swagerman en ijssalon Zammatteo als trefpunt schoten talloze bandjes uit de vruchtbare muzikale grond. Begrippen werden Robby Boekholt, Cees Vermeulen en de Vughtenaar Kees Buenen. Zij brachten bands als The Hap Cats, The Hurricane Rollers en The Flying Rockers tot internationale optredens. In Den Bosch waren o.a. De Cosmopoliet en de Blok Hut de thuisbases voor de talloze fans, ook uit Vught.
Jonge schrijvers en dichters deden inspiratie op door de happenings bij het Amsterdamse Lieverdje: Ewald van Vugt, Hans Vlek, Frans Kuipers en Peter van Lieshout zorgden voor de nodige deining in Den Bosch. Jan van Sleeuwen, neerlandicus aan het St.-Janslyceum, broedplaats van culturele initiatieven, dichtte de regels die nu nog altijd bij het station in Den Bosch op de gevel prijken: ‘Al reizend ervaart men het leven vreemder; overal anders en overal eender’. Het zou het motto kunnen zijn van deze avond waarop de bezoekers in gedachten, met onze gevoelens terugkijken naar de woorden, de beelden en de muziek van de sixties in onze regio.

De Muzieksalon
‘De Muzieksalon’, onder auspiciën van Ouderen Samen, houdt in zaal 110 van Theater de Speeldoos op vrijdag 20 maart, van 20.00 tot 22.30 uur, een herdenkingsavond aan dit explosieve decennium. Met veel beelden, ‘ingeblikte’ muziek en gesprekken met coryfeeën uit die culturele periode. Iedereen is welkom! Voor iedereen die deze periode bewust of actief heeft meegemaakt een unieke gelegenheid om samen terug te kijken met veel ‘o-ja-momenten’ en voor jongeren een brug naar het verleden waar ze nu op voortbouwen. Entree 5 euro, aan de zaal.

Kijk ook bij

‘De Klimaatpiraat’ in Theater aan de Parade

Zondag 9 juni Orthense Harmonie met Hans Tervoort als Klimaatpiraat Je bent zo’n 10 jaar …