Terrassen open op de Markt. Leven in de brouwerij. (Foto: Ton Wagenaars)

Terrassen na elf weken weer open: ”Eindelijk leven in de brouwerij”

‘Op een mooie pinksterdag, samen in de zon..’

Afgelopen dinsdag, op tweede pinksterdag, mochten de cafés en restaurants eindelijk weer open. Na 77 dagen een mistroostig en bijna sinister stil centrum liepen de terrasjes in het Vughtse centrum in korte tijd vol mede door een jubelend zonnetje in een bijna staalblauwe lucht.

Door Ton Wagenaars

“We hebben met de horecagelegenheden op het Marktveld meermalen beraad gehad over hoe we het gingen aanpakken na de versoepeling van de coronaregels. Met die onderlinge gesprekken en door flexibel te zijn is de samenwerking nu zelfs nog beter geworden. We zijn allemaal blij met de toestemming van de gemeente om het terras te mogen uitbreiden en met veel berekeningen zijn we tot deze indeling en opstelling gekomen,” vertelt Johnny van Lith, uitbater van ‘Supervlaai bij Johnny’.

Hij is naast de uitbaters van de andere drie horecagelegenheden Klavertje 4, de nieuwe vestiging Mae en Oud Zuid verrukt over de totstandkoming van een centrum dat bijna geheel in beslag wordt genomen door terrassen. Een lang gekoesterde wens van de horeca maar ook een gewilde oplossing van de Vughtse bevolking die al jaren wachtte op een optimale benutting van het Vughtse centrum. Bij alle uitbaters heerst de overtuiging dat de gasten voldoende zelfdiscipline hebben om zich te houden aan de opgestelde eisen van het RIVM en dat deze, indien nodig, ook derden zullen aanspreken als die zich niet zouden houden aan de gestelde regels. “Voor ons is het ook van groot belang dat dit gebeurt, want op een verbaal van vierduizend euro zit niemand te wachten” zegt Van Lith die gedurende de coronacrisis openbleef voor het afhalen van worstenbroodjes en vlaaien.

Niet de enige die dikker is geworden
Een run op de terrassen bleef om 12 uur uit. Wel werden de vele stoelen gaandeweg de middag snel en ruimschoots gevuld met enthousiaste bezoekers. Deze begroetten elkaar na een lange periode van isolatie en afzondering in aloud Vughts dialect en kwamen direct tot de kern van de geneugten van een gedeeltelijke versoepeling van de vergrendeling. “Wat heb ik dit gemist, maar ik heb wel wat kunnen sparen…”. Of “ Ik ben gelukkig niet de enige die dikker geworden is..” Aan een tafeltje wordt aarzelend een lied gezongen: “ Op een mooie pinksterdag, samen in de zon”, de aloude hit van Annie M.G. Schmidt uit 1967. Ook wordt een Nederlands gezegde nog eens uitgelegd: “Eindelijk weer eens leven in de brouwerij…” Een gevoel van saamhorigheid werd extra beklemtoond door een niet storende, maar aangename, goed geselecteerde achtergrondmuziek die vanuit een der bovenramen over het Marktveld schalde. Om het Marktveld nog wat overzichtelijker te maken waren een aantal bloembakken verzet en waren de fietsenstallingen verzet naar de zijkant van het plein. Desinfecteringspunten waren ruim voorradig en het toiletbezoek was door de terrashouders op eigen wijze geregeld. Bas van Noort van Oud Zuid had eerder al de hoop uitgesproken dat hij wenste dat het weer de komende weken even goed zou blijven als de afgelopen twee maanden. “Vanaf het begin van de afsluiting was het schitterend weer, hopelijk blijft dit nu ook zo.”

Gelukkig werd er na de gewenning aan de hernieuwde vrijheden direct volop gespeculeerd over wat er nog meer verbeterd kon worden. Zo was er bij het uitgelaten publiek weer de kreet te horen dat het voorbijrazende verkeer van de Taalstraat naar de Dorpsstraat over het Marktveld gewoon verboden moest worden met een voorkeursbehandeling voor achter elkaar ronkende motoren of naar aandacht snakkende ‘daklozen’ in hun cabrioletten. Veiligheid blijft voor de gemeente immers de hoogste prioriteit hebben.

Kijk ook bij

Is uw reanimatiecertificaat verlopen?

Stichting HartVeilig Vught doet een dringende oproep aan iedereen die in het verleden een certificaat …