© foto: Jan-Kees Steenman Onder toeziend oog van conservator Helewise Berger en Sjraar van Heugten, wordt het laatste schilderij voor de tentoonstelling opgehangen

Tentoonstelling ‘Van Goghs intimi’ in Noordbrabants Museum

In de tentoonstelling Van Goghs intimi. Vrienden, familie, modellen doorbreekt Het Noordbrabants Museum het hardnekkige beeld dat Van Gogh (1853-1890) een eenzame, getormenteerde man was die in zijn tijd weinig waardering, respect of erkenning kreeg. Dit beeld is feitelijk onjuist. Vincent van Gogh was geen makkelijke man. Met zijn directheid, haast obsessieve gedrevenheid en kritische blik stootte hij mensen in zijn omgeving af. Maar velen waren ook op hem gesteld. Hij onderhield innige en veelal langdurige relaties met de mensen om hem heen: vrienden, familie, modellen, collega-kunstenaars en geliefden.

In Van Goghs intimi krijgen Vincents relaties een gezicht en stem door middel van 99 bekende en minder bekende schilderijen, schetsboeken, werken op papier, foto’s en brieven. De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator en Van Gogh-expert Sjraar van Heugten, in nauwe samenwerking met conservator Helewise Berger (19e- en begin 20e-eeuwse kunst). Verschillende gerenommeerde Nederlandse en internationale musea alsook particuliere bruikleengevers stelden werken beschikbaar. Daaronder The Art Institute of Chicago, Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea, Kröller-Müller Museum en Van Gogh Museum. Het is voor het eerst dat een tentoonstelling zo breed aandacht besteedt aan de mensen die Van Gogh als mens en kunstenaar hebben gevormd. De tentoonstelling opent zaterdag 21 september en loopt tot en met 12 januari 2020.

Het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, ‘s-Hertogenbosch, www.hnbm.nl

Kijk ook bij

Benefietconcert met Og3ne en Emmelie

Op vrijdag 23 december om 20.00 uur is de Ruwenberg het kerstdecor voor het benefietconcert …