IJsbrand van Maurik en Louis Wetzer

Tentoonstelling Poëzieweek Maurick College

Tot zaterdag 29 februari is in DePetrus een tentoonstelling te bewonderen van geselecteerd werk naar aanleiding van het thema ‘75 jaar vrijheid’. In het kader van de jaarlijkse Poëzieweek hebben meer dan 1000 leerlingen van de onderbouw van het Maurick College een artistieke reflectie gegeven op dit thema door middel van gedichten, tekeningen, collages, raps en video’s. Er is zelfs een speciale levensechte kopie van het dagboek van Anne Frank.

Voor deze tentoonstelling hebben de docenten Nederlands IJsbrand van Maurik en Sandra van de Hulsbeek samengewerkt met Louis Wetzer van het Lambertuspodium. IJsbrand van Maurik: “Jaarlijks houden we aan het begin van het tweede semester een poëzieweek, meestal met verschillende opdrachten. Wegens het belang van het thema ‘75 jaar vrijheid’ hebben we dit jaar besloten om alle leerlingen aan dezelfde opdracht te laten werken, van basis tot gymnasium. We hebben de kinderen beelden en items getoond die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder op Vught. Films, monumenten, locaties en bijvoorbeeld de briefjes die gedeporteerden uit de trein hebben gegooid. Schrijnend materiaal dat bij iedereen soms heftige emoties opriep.”

Prachtige gedichten
Vervolgens zijn de leerlingen in kleine groepjes verdeeld. Twee weken hebben ze op de beelden kunnen reageren in de vorm van poëzie in de ruimste zin van het woord. Iedere klas is opgedragen om het beste werk te selecteren voor de tentoonstelling. “De creatieve resultaten hebben ons verbluft. Prachtige gedichten, goed overdachte collages, schitterende tekeningen en schilderijen, swingende raps, professioneel aandoende video’s en natuurlijk dat dagboekje. De bladzijden lijken leeg, maar met een UV-lampje lichten de teksten op. Erg knap gemaakt!”

Louis Wetzer, zelf voormalig docent Engels aan het Maurick College: ”Deze tentoonstelling draait sinds vorige week. We hebben geprobeerd om de werken zo goed mogelijk te exposeren en de diversiteit goed te laten uitkomen. Voor de audiovisuele producties gaan we nog iets bedenken, maar er is nu al veel te zien. Zeker gaan kijken. Echt geweldig!”

Verkiezing dorpsdichter
Wetzer is tevens betrokken bij de verkiezing van de Dorpsdichter Vught op 17 mei, georganiseerd door het Lambertuspodium en Babel. “Momenteel hangen hier in DePetrus negen gedichten. Wellicht worden dat er meer. In de doorzichtige doos bij de ingang kunnen Vughtenaren stemmen, samen met de jury waarin zeker onze burgemeester zal plaatsnemen. Het lezen van die gedichten is een tweede goede reden om even de ‘huiskamer van Vught’ te bezoeken, want zo mag je DePetrus zonder overdrijving noemen. We zijn benieuwd naar de stemming.”

Kijk ook bij

Swim & Dance to Fight Cancer Den Bosch-Vught

Op zondag 1 september vindt het unieke evenement Swim & Dance to Fight Cancer plaats …