Tegelwippen, een spannende wedstrijd voor meer groen

Meer dan 100 gemeenten doen al mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Voor het eerst doet ook gemeente Vught mee. Nu wordt de vraag: welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze door levend groen?

Deze ludieke actie moet overheden en inwoners aansporen om bestrating te vervangen door begroeiing. In de vorm van gras of planten, bomen en geveltuinen. De inzet van deze actie is dat inwoners erdoor aan het denken worden gezet om Nederland meer klimaatbestendig te maken. Tegels hebben een heel nadelig gevolg voor de biodiversiteit en stenen zorgen voor opwarming van steden en dorpen. Meer groen voorkomt onder meer wateroverlast en zorgt voor afkoeling op hete dagen. Nog een voordeel van groene tuinen is dat vogels, vlinders en (wilde) bijen zich daar thuis voelen.

Geveltuintjes
NK Tegelwippen-ambassadeur en bekende tuinman Lodewijk Hoekstra gaf het startschot voor het NK Tegelwippen 2022. Ook geveltuintjes vindt hij zeker van belang! Veel geveltuintjes verspreid door een stad of dorp, zijn volgens Hoekstra meer waard dan één groot groen plein. Hoekstra heeft de indruk dat steeds meer beleidsmakers de voordelen zien van tegels verruilen voor groen. Het zorgt voor een goede afwatering en dus minder overstromingen. Wanneer nu ook steeds meer inwoners het nut ervan gaan inzien wordt deze actie een groot succes.

Score bekijken
Het NK Tegelwippen duurt tot 31 oktober. Op de website nk-tegelwippen.nl kunt u de score van Vught bekijken door naar beneden te scrollen in de lijst van ‘Kleine gemeenten’. In die categorie doen ook Boxtel, St.-Michielsgestel en Oisterwijk mee, dus de concurrentie onderling is zeer groot. Maar het belangrijkste blijft toch dat dorpen en steden zo steeds groener en mooier worden. Dus kijk eens in uw eigen tuin, of er tegels uit kunnen en planten ervoor in de plaats kunnen komen! Beginnen uw handen al te jeuken? Als u mee wilt denken en organiseren of actief met uw buurt de handen uit de mouwen wilt gaan steken, meld u dan aan bij welkom@welkombijkant.nl.

Kijk ook bij

Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes …