Gedenkplaats Haaren '40-'45. Foto: Gerard Monté

Te Voet Te Veld scoort 1750 euro voor Gedenkplaats Haaren ’40-’45

Op de 37e winterwandeling Te Voet Te Veld, 2e kerstdag met als start- en finishplaats De Notenkraker in Helvoirt, kan met trots en tevredenheid worden teruggeblikt. Het weer blijft altijd een belangrijke factor op het aantal deelnemers. Het was lekker fris weer met af en toe een zonnetje, zodat uiteindelijk 275 wandelaars in de benen kwamen voor deze mooie winterwandeling. Daarmee was het aantal deelnemers 50 hoger dan in 2016.

Elk jaar kiest Te Voet Te Veld een goede doel. De eer was nu voor Gedenkplaats Haaren’40-’45. Het startgeld, de verkoop van chocolademelk, koffie, glühwein, snert waren goed voor een prachtige opbrengst van 1750 euro. Met dit mooie bedrag is de realisering van het boek ’Een oord van bang wachten’ een stuk dichterbij gekomen. In mei is het boek gereed.

Mooie routes
De organisatie ontving veel positieve reacties over de routes, waarbij ook dit jaar de 9 km het populairst bleek. Waarschijnlijk omdat er na deze wandeling nog tijd overbleef voor andere (familie)afspraken. Maar wellicht ook omdat, net zoals bij de 12 km, de pauzeplaats bij de Gedenkplaats op Haarendael was. Veel wandelaars wisten wel van het bestaan van de Gedenkplaats, maar hadden er nog nooit een bezoekje gebracht. De reacties op het bezoek aan dit indrukwekkende gebouw waren lovend. Gelukkig is er veel bewaard gebleven van de gebeurtenissen die plaatsvonden in Groot Seminarie Bisdom Den Bosch, dat tussen november 1941 en januari diende als gijzelaarskamp en van mei 1942 tot september 1944 als gevangenis. De route van 4,5 kilometer werd een mooie rondje via Kasteel Zwijnsbergen. In De Notenkaker draaide een non-stop presentatie over de Gedenkplaats, zodat ook die wandelaars een goede indruk kregen over dit informatiecentrum. Ongeveer de helft van het aantal deelnemers kwam uit het dorp Helvoirt, de overigen kwamen uit maar liefst 28 plaatsen, en niet altijd zomaar naast de deur. Wandelaars uit o.a Spijkenisse, Houten, Bilthoven, Nieuwegein, Utrecht wisten de weg naar Helvoirt te vinden.

Tip voor de nieuwe agenda: de 38e editie Te Voet Te Veld vindt plaats op zondag 30 december.

Dank aan iedereen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van dit fraaie bedrag voor dit mooie doel!

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …