Taxusinzameling voor chemokuren overstijgt verwachtingen

Even leek het erop dat de taxusinzameling van 2021 letterlijk in het water zou vallen. De maand mei was behoorlijk nat en koud. Dit had helaas een remmend effect op de groei van veel planten, waaronder de taxus. Het water van de maand mei in combinatie met de zwoele warmte van juni heeft gelukkig veel goedgemaakt. Inmiddels heeft stichting Taxus Taxi dan ook meer dan 300.000 kilogram vers taxussnoeisel ingezameld. Genoeg voor ruim 2.700 chemokuren.

Wat de taxus zo bijzonder maakt, is de werkzame stof 10-deacetylbaccatin III. Ja, dat is inderdaad een hele mond vol! Deze stof is beter bekend onder de naam Taxol. Dit kankerremmende middel bevindt zich in de naalden van de taxusplant. Nadat het uit de naalden is gewonnen, wordt het als hoofdbestanddeel van de chemotherapie ingezet. Dit gebeurt onder andere bij behandeling tegen borst-, maag-, slokdarm-, long-, en eierstokkanker.

Bekendheid inzameling stijgt
De oproep in het vorige persbericht is niet zonder resultaat geweest. Steeds meer mensen uit verschillende gebieden bieden hun taxussnoeisel aan in de strijd tegen kanker. Op dit moment heeft de stichting al meer dan 300.000 kilogram vers taxussnoeisel aangeboden gekregen van donateurs uit het gehele werkgebied. Een werkgebied dat het grootste gedeelte van Brabant, Gelderland en Limburg bestrijkt. Overal waar mensen hun taxussnoeisel aan Taxus Taxi aanbieden, haalt de stichting het snoeisel van deze wonderplant op. Dat steeds meer mensen hun snoeisel doneren, is een goed teken. De bekendheid groeit en dat uit zich direct in resultaat. Wilt u ook deelnemen? Kijk dan op www.taxustaxi.nl voor de mogelijkheden.

Bied ook uw snoeisel aan!
De piek van het seizoen is achter de rug, maar de stichting verwacht dat er nog heel wat snoeisel kan komen. Terwijl Taxus Taxi met haar autootjes door het gebied toert, is te zien dat er nog veel taxushagen gesnoeid moeten worden. Taxus Taxi wil dan ook iedereen oproepen de taxushaag binnen de inzamelperiode te snoeien. Tot wanneer de inzameling van 2021 exact doorgaat, zal over enkele weken bekend worden gemaakt.

Uitgiftepunten
Om het inzamelen voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken, biedt Taxus Taxi gratis hulpmiddelen aan, zoals zakken om het snoeisel in te bewaren en zeilen om het verse groen schoon op te vangen. Wilt u hiervan gebruikmaken? Haal ze dan gratis op bij een van de uitgiftepunten. Dit kan onder andere bij locaties van Boerenbond, Intratuin en Den Ouden Groep. Op zoek naar een locatie bij u in de buurt? Kijk dan op www.taxustaxi.nl/uitgiftepunten. Hebt u uw taxushaag gesnoeid? Maak dan vandaag nog gemakkelijk een afspraak via www.taxustaxi.nl/afspraak.

Kijk ook bij

Benefietconcert met Og3ne en Emmelie

Op vrijdag 23 december om 20.00 uur is de Ruwenberg het kerstdecor voor het benefietconcert …