Home / Algemeen / Taalproeverij zorgt voor waardevolle ontmoeting
Patisserie De Rouw

Taalproeverij zorgt voor waardevolle ontmoeting

Afgelopen zaterdag 7 september kwamen alle Vughtse vrijwillige taalcoaches samen met hun taalmaatjes en wethouder Heijboer in Maatschappelijk Steunpunt De Stenen Hut op het Zorgpark Voorburg in Vught. Twee keer per jaar organiseert Welzijn Vught een ontmoeting om met elkaar kennis te maken en ervaringen uit te wisselen. Deze editie kon men genieten van zelfgemaakte hapjes uit verschillende culturen.

Wethouder Saskia Heijboer opende samen met Jasaman Rezaei (werkgroeplid) de taalproeverij en sprak haar enthousiasme uit over alle Vughtse vrijwilligers die zich vele uren belangeloos inzetten. “Taal is een middel om mensen te bereiken. Taal vergroot de wereld van iedereen. Ik heb bewondering voor het geduld, doorzettingsvermogen en creativiteit van de vrijwillige taalcoaches en hun taalmaatjes.” Jasaman deelde vanuit eigen ervaring haar visie op de combinatie van maatjes en coaches. Doordat Jasaman een taalcoach heeft gehad toen ze net in Nederland was, heeft dit haar geholpen zichzelf te ontwikkelen. “Ik vind het leuk dat mensen door mijn verhaal enthousiast worden om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Tijdens de middag hoorde ik twee vrouwen die graag vrijwilligerswerk wilden gaan doen. Aan de andere kant kan ik ook weer veel zelf leren doordat ik een presentatie in het Nederlands heb gegeven.” Momenteel werkt Jasaman als Verzorgende IG bij BrabantZorg en start ze vanaf 25 september met de opleiding Verzorgende IG MZ. Het was een boordevol programma. Naast de hapjes was er Arabische livemuziek, kreeg men een rondleiding over het prachtige Zorgpark Voorburg en waren de Dierenweide en tweedehandswinkel ‘Hebbes’ geopend.

Verbindende factor
Staycie van Gogh, coördinator van het Taalcoachproject, over de taalproeverij: “Vanuit Welzijn Vught organiseren we twee keer per jaar een gezamenlijk activiteit waarin taalcoaches en maatjes samen komen. Dit jaar hebben we dit vorm gegeven door de verbindende factor ‘eten’ toe te voegen. Reinier van Arkel werkt ook mee aan ontmoeten, verbinding en participatie en heeft hiervoor de Stenen Hut als locatie beschikbaar gesteld. We hadden een proeverij met hapjes uit allerlei culturen, wat zorgde voor een prachtige verbinding tussen alle aanwezigen. Vanuit Welzijn Vught vinden we het belangrijk dat we ontmoetingen faciliteren en samen met verschillende vrijwilligers van Welzijn Vught en Reinier van Arkel hebben wij invulling gegeven aan deze bijeenkomst.”

Vrijwilliger worden?
Ook andere culturen ontmoeten? Of zo’n waardevolle ontmoeting meemaken? Welzijn Vught is altijd op zoek naar nieuwe taalcoaches. Bij interesse om een anderstalige te helpen wegwijs te worden binnen de Nederlandse taal? Aanmelden kan via Welzijn Vught of bekijk de actuele vrijwilligersvacatures op www.vughtvoorelkaar.nl.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Workshop, dichtwedstrijd en voorstelling in teken 75 jaar vrijheid

Pauline Broekema komt twee keer naar Vught Als NOS-verslaggever is Pauline Broekema gedurende 34 jaar …