Swim & Dance to Fight Cancer in de IJzeren Man

Zondag 1 september 2024 vindt het unieke Swim & Dance to Fight Cancer evenement plaats in de prachtige omgeving van de IJzeren Man in Vught. Deelnemers gaan niet alleen twee kilometer zwemmen, ze kunnen ook dansen op het ritme van uiteenlopende muziek, zowel bij de start, de finish als langs het zwemparcours.

Het hoogtepunt van de dag wordt gevormd door een After Finish Dance Festival op IJM Beach. De organisatie doet er alles aan om de komende maanden zowel Den Bosch als Vught ‘blauw te kleuren’ en zoveel mogelijk inwoners te stimuleren mee te doen én aanwezig te zijn bij het allereerste Zwem- en Dansfestival van Nederland.

Zwemmen en dansen
Dit jaar verruilen de organisatoren de traditionele locaties in de Dommel en de Aa voor de sfeervolle omgeving van de IJzeren Man in Vught. Hier gaan we het allereerste Swim en Dance Festival van Nederland beleven. Het belooft een onvergetelijke ervaring te worden voor jong en oud, voor deelnemers en toeschouwers. Het zwemparcours op 1 september is geenszins te vergelijken met de editie van 2021 toen, vanwege de slechte waterkwaliteit in de Bossche wateren, binnen 2 dagen de hele organisatie verplaatst moest worden en het aan tijd ontbrak voor vertier te zorgen. Deelnemers gaan op 1 september gedurende de twee kilometer langs vlonderpodia in het water diverse vormen van entertainment ervaren. Of je nu een ervaren zwemmer bent of voor het eerst deelneemt, alle deelnemers worden tijdens het zwemmen letterlijk ondergedompeld in een warm bad van andere zwemmers, uiteenlopende livemuziek en artiesten, dj’s, glijbanen, eten en drinken en andere verrassingen. Langs het parcours zijn er ook juichplekken waar vrienden, collega’s en familie de deelnemers kunnen aanmoedigen.

Nieuwe locatie, nieuwe naam
De waterkwaliteit in open water kan niet worden gegarandeerd, wat in voorgaande edities tot meerdere last-minute verplaatsingen heeft geleid. Deze onzekerheid vergt kostbare tijd van de organisatie, tijd die beter besteed kan worden aan het aantrekken van deelnemers en donaties voor kankeronderzoek. Met de hoge ambitie om 1.000 deelnemers te verwelkomen die gezamenlijk een gigantisch bedrag gaan ophalen, neemt stichting Swim to Fight Cancer geen risico en heeft zij besloten nu al te opteren voor de IJzeren Man in Vught. Het idee van zwemmen en dansen speelde hierbij ook een rol, waarmee de organisatie zich richt op een jongere doelgroep. De IJzeren Man biedt niet alleen de ideale setting en faciliteiten voor dit unieke evenement, maar elimineert ook nogal wat problemen met betrekking tot het aanvragen van een omgevingsvergunning. Deze bekende locatie, geliefd bij Bosschenaren en oud-deelnemers, rechtvaardigt vanaf vandaag de naam van het evenement: Swim & Dance to Fight Cancer Den Bosch-Vught.

Zoveel mogelijk deelnemers
In zowel Vught als Den Bosch worden zoveel mogelijk deelnemers geactiveerd mee te doen van scholen, bedrijven, vanuit sportverenigingen, de horeca, winkeliersverenigingen, enz. Tot 1 maart zijn de inschrijfkosten 30 euro per persoon, daarna bedraagt het inschrijfgeld 50 euro. Om te kunnen deelnemen aan Swim & Dance to Fight Cancer over de totale afstand van 2 kilometer moet je minimaal 15 jaar oud zijn. Ook dit jaar kun je samen met collega’s of relaties een businessteam vormen. De kosten van een businessteam bedragen net als de vorige editie 1.000 euro (excl. btw) tot 1 maart, daarna worden de kosten verhoogd naar 1.250 euro (excl. btw). Er mogen maximaal 5 personen deelnemen in een team en bij inschrijving vanaf 5 teams geldt er een staffelkorting. Er hebben zich al 112 deelnemers ingeschreven.

Family & Friends teams
Voor wie de hele zomer met een vaste groep heeft getraind, introduceert de organisatie de mogelijkheid van Family & Friends teams. De inschrijfkosten per deelnemer zijn gelijk aan die van de individuele zwemmer, maar je start gegarandeerd samen met je teamgenoten. Met 4 zwemmers kan je je al inschrijven voor een Family & Friends team. Bedrijven mogen zich niet in de vorm van een Family & Friends-team inschrijven.

Kids Swim
Voor acht- t/m vijftienjarigen is er dit jaar ook weer de Kids Swim. A- en B-diploma zijn verplicht. Kids zwemmen het laatste gedeelte van het parcours, ca. 500 meter. Onder toeziend oog van ‘suppers’ en de reddingsbrigade is het voor kinderen niet verplicht om samen met een begeleider te zwemmen. Dit mag uiteraard wel als een ouder de volledige Swim zwemt en zich hiervoor inschrijft. De inschrijving voor de Kids Swim bedraagt 25 euro. Ook de kids kunnen dit jaar een team vormen (minimaal 4 deelnemers).

Samen in actie voor meer kankeronderzoek
Een op de drie mensen krijgt kanker in zijn of haar leven. Iedereen kent helaas wel iemand in zijn omgeving die te maken krijgt met kanker. Samen kunnen we ervoor zorgen dat kanker een ziekte wordt die niet meer dodelijk is. Swim & Dance to Fight Cancer Den Bosch-Vught biedt je een mogelijkheid om een steentje bij te dragen in de strijd tegen kanker. Alle donaties die door de deelnemers worden opgehaald voor Stichting Fight Cancer worden volledig via KWF kankerbestrijding besteed aan kankeronderzoek.

In 2014 vond de eerste editie van Swim to Fight Cancer in Den Bosch plaats. Een initiatief van Muck Berendsen, Katrijn van Weegberg en Limore Noah die met het idee bij eventmarketingbureau Artishock aanklopten. Binnen een paar maanden stond het event als een huis en er werd toen al ruim 500.000 euro aan donaties opgehaald. Vervolgens vonden er edities plaats in 2015, 2017, 2019, 2021, waarbij twee keer werd uitgeweken naar de IJzeren Man vanwege de slechte waterkwaliteit in de Bossche wateren. Naar aanleiding van de succesvolle eerste edities in Den Bosch en de inzet van Artishock en de landelijke organisatie van Fight Cancer ‘hosten’ intussen landelijk meer steden het event Swim to Fight Cancer. Stichting Fight Cancer verwacht dit jaar ook te zwemmen in Alphen a/d Rijn, Alkmaar, Amersfoort, Breda, Delft, Dordrecht, Eindhoven, Gouda, Heusden, Hoorn, Nijmegen, Middelburg, Muiden, Purmerend, Tilburg en Venlo. Kijk voor meer informatie op www.swimtofightcancer.nl/denbosch. Schrijf je in als deelnemer, word vrijwilliger of doneer aan familie, vrienden of direct aan Swim & Dance to Fight Cancer.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …