Succesvolle Strava Challenge op Maurick College

280 leerlingen en 39 medewerkers nemen deel

Hoe blijf je als vakgroep lichamelijke opvoeding leerlingen uitdagen in coronatijd? De afgelopen maanden zijn de docenten van het Maurick College Vught druk bezig geweest met beweegopdrachten om leerlingen elke dag 30 tot 60 minuten te laten bewegen. Maar hoe leuk zou het zijn om dit uit te breiden met een competitie-element, waarin juist de individuele kwaliteiten, samenwerking en intrinsieke motivatie van leerlingen centraal staan?

En zo ontstond de Strava Challenge. De leerlingen van het Maurick College konden zelf kiezen voor een sport, zoals wandelen, fietsen, hardlopen, skeeleren en schaatsen. Er werd volop samengewerkt: leerlingen spraken af samen op pad te gaan en daagden elkaar uit om de beste resultaten te behalen. Er werden verschillende klassementen opgezet om voor iedereen een passend aanbod te hebben. Het doel? Samen zoveel mogelijk kilometers afleggen, ieder op zijn eigen niveau.

Op vrijdag 12 februari om 07.04 uur vertrok de eerste leerling voor de eerste Strava Challenge-fietstocht. De dagen erna namen in totaal 280 leerlingen en 39 medewerkers enthousiast deel en zij wisten samen 29.972 kilometer af te leggen. Het leidde tot veel positieve reacties van ouders, medewerkers en vooral leerlingen zelf.

De Grote Reus van Vught
De Strava Challenge zorgde niet alleen voor veel positiviteit, het leverde ook enkele memorabele momenten op. Zo wist Mia-Maria Wever uit klas 2 – na urenlang voorbereiden – haar gefietste route zelf een naam te geven: ‘De Grote Reus van Vught’. Een andere leerling stapte ’s ochtends om 06.45 uur op de fiets om vóór schooltijd nog even 30 kilometer te fietsen, om hiermee de 100 kilometer per dag te behalen. De langste rit van een leerling was maar liefst 140 kilometer op een racefiets. Een andere uitzonderlijke prestatie was een leerling die aaneengesloten 117 kilometer op zijn gewone fiets wist af te leggen.

Winnaars
In een zenuwslopende nek-aan-nekrace wist Sam Baden de meeste kilometers af te leggen. Met in totaal 1185 kilometer – een gemiddelde van 66 kilometer per dag – bleef hij Renske Stevens (1165 kilometer) nipt voor. Verder waren er diverse klassementen waarin leerlingen konden strijden voor prijzen. Zo was er een klassement per leerjaar, een klassement voor het meest originele figuur én waren er competities waarin de leerjaren onderling streden.

Vervolg
Na de succesvolle Strava Challenge gaat het Maurick College de lichamelijke-opvoeding-activiteiten de komende periode verder uitbreiden. Leerlingen komen gemiddeld 2 dagen in de week naar school en krijgen de kans om in de middag lichamelijke opvoeding in de buitenlucht te volgen.

Kijk ook bij

Nieuw seizoen Vertelpodium Het Lopende Vuur

Vrijdagavond 13 oktober begint het verhalenseizoen van Het Lopende Vuur in Den Bosch weer met …