Succesvolle ‘Huiskamer’ beleeft misschien doorstart

Vanwege de RIVM-maatregelen sloten op 10 maart tijdelijk de deuren van de Huiskamer aan de Marktveldpassage, in het voormalige Chopin. Eind september moest de initiatiefgroep helaas besluiten om definitief te stoppen met de Huiskamer in het Marktveld. Met pijn in het hart, want het was een groot succes, maar de ruimte voldoet niet aan de 1,5-meter-richtlijnen. Bovendien starten vanaf januari 2021 de bouwwerkzaamheden aan de Marktveldpassage.

Koffie, thee en aandacht
De Huiskamer was een fijne plek, midden in Vught. Vrijwilligers schonken er met een geweldige inzet, koffie, thee en aandacht aan wie maar wilde. Ook werden er lezingen gegeven en jassen en sportkleding uitgedeeld. De ruimte werd op 16 januari 2018 geopend op initiatief van Reinier van Arkel, Welzijn Vught, Centrum Vught en Woonstichting Charlotte van Beuningen.
Gastvrouw Thecla Swart-Huitema: “Ik kwam er terecht via een advertentie. Ik ging met pensioen bij Cello en wilde graag iets blijven doen. Het was heel fijn om gastvrouw te zijn. Je biedt mensen een warme plek waar ze iets kunnen drinken en als ze willen een praatje kunnen maken. Met elkaar of met ons. Nu het dicht is zie je mensen door het dorp lopen met hun ziel onder de arm. Er is echt behoefte aan zo’n plek.”

Ook fijne plek voor vrijwilligers
Ook voor de vele vrijwilligers werd de Huiskamer een tweede thuis. Even binnen lopen en bijpraten met elkaar en met de bezoekers. Gastvrouw Lia Verzeijl: “Ik mis de mensen echt. Het was zo’n gezellige plek. Je leerde de gastvrouwen en vaste bezoekers echt persoonlijk kennen. Sommige bezoekers namen zelfs iets lekkers mee om te trakteren als ze jarig waren. Of oliebollen met kerstmis. Er kwamen ook mensen uit andere landen en je leert veel door met hen te praten. Bijvoorbeeld hoe goed wij het hier hebben.” Voor een aantal vrijwilligers was de Huiskamer ook een opstap naar een volgende stap in de persoonlijke ontwikkeling. Naar een baan, studie of naar een groter netwerk.
Gastvrouw Annie Drogt: “Ik was bezoeker en werd gevraagd om gastvrouw te zijn. Mijn ogen zijn heel slecht en dit gaf mij de gelegenheid om toch de maatschappij in te gaan, iets bij te dragen en mensen te leren kennen. Ik ben er ook zelfverzekerder door geworden.”

Doorstart?
Tijdens de lockdown wordt contact gehouden met de vrijwilligers en de vaste bezoekers en zij ook onderling. Door samen te wandelen, op afstand een praatje te maken en natuurlijk te appen in de vrijwilligersapp. Met alle vrijwilligers en bezoekers wordt nu in overleg gekeken naar een nieuwe invulling. Enkele vrijwilligers gaven aan graag in de Rode Rik of de Molenhoek aan de slag te willen gaan. Hiervoor is al het lijntje gelegd met Arno van der Lee, de beheerder van deze ruimtes. De initiatiefgroep heeft de Huiskamer in het hart gesloten. Zodra ontmoetingen -vanwege corona- weer toegestaan zijn, wordt bekeken of dit mooie initiatief een plek kan krijgen in de woonwinkel van woonstichting Charlotte van Beuningen.

Oproep aan bezoekers
Van veel bezoekers zijn geen adresgegevens bekend. Wil je in contact blijven? Meld je dan bij welzijn Vught, Yvonnekolmans@welzijnvught.nl. Kolmans: “Wie weet wat we nog voor elkaar kunnen betekenen in deze periode.”

Kijk ook bij

Kofferbakverkoop bij D’n Hop Boxtel

D’n Hop houdt op zondag 7 mei van 10.00-15.00 uur de eerste editie van de …