V.l.n.r.: R. Oomens, Janine Wildschut, Franca van Winkel en Berry van de Water

Stichting ‘Wij Omarmen’ een feit en dat is hard nodig

‘Wij Omarmen’ is al een tijdje actief in Vught, maar had nog geen formele status. Dankzij notaris Oomens van OWK Notarissen is de stichting sinds deze maand waarheid geworden. Het bestuur kan aan de slag om de financiering voor de activiteiten van ‘Wij Omarmen’ bij elkaar te krijgen, zodat een nog groter bereik en verdere professionalisering kunnen plaatsvinden.

Door onder andere de coronacrisis, stijgende energieprijzen en de hoge inflatie zijn financiële problemen in alle lagen van de samenleving te zien, jong en oud, niet-werkend én werkend. Iedereen kent de verhalen en de gevolgen zijn groot. ‘Wij Omarmen’ is er voor inwoners van Cromvoirt, Helvoirt en Vught en werkt vanuit de community-gedachte om deze vaak ‘stille armoede’ te doorbreken. Dit doen zij door het ontwikkelen van allerlei projecten en activiteiten die gebaseerd zijn op de drie pijlers: Ontmoeten, Verzachten en Versterken. Zo is er elke vrijdagmiddag in Jeugd- en Jongerencentrum Elzenburg een ‘winkel’ waar verse groenten, fruit, zuivel, brood, verzorgingsproducten en vaak een verse maaltijd gehaald kunnen worden. Ook de ‘Huiskamer’ is daar op vrijdagmiddag geopend. Er zijn dan ervaringsdeskundigen aanwezig voor een gezellig praatje, om mee te denken, advies te geven of ondersteuning te bieden. Bezoekers wisselen onderling tips en ideeën uit en helpen elkaar waar het kan.

Méér dan steunpunt
’Wij Omarmen’ is meer dan een steunpunt. Vele organisaties die betrokken zijn bij het organiseren van bestaanszekerheid in de gemeente Vught zijn verbonden aan ‘Wij Omarmen’. Het doel is een community te vormen waar inwoners naar elkaar omkijken, vooruithelpen en zich versterken. ‘Wij Omarmen’ bestaat hoofdzakelijk uit ervaringsdeskundigen en werkt samen met het Vriendenklusteam en heeft een kookclub. Deze maakt onder andere gebruik van de groenten uit de moestuin van een van de bezoekers. Voor, door en met elkaar dus. In de afgelopen maanden heeft ‘Wij Omarmen’ al veel steun vanuit de Vughtse gemeenschap gekregen. Voorzitter Janine Wildschut: “Zo zijn er verschillende ondernemers die wekelijks etenswaren ter beschikking stellen, zoals bakkerij Smaak uit Helvoirt en bakkerij Goossens uit Vught. Ook krijgen we veel medewerking van het Centrummanagement Vught en kennen we donateurs zoals het Jeugdfonds Vught, Loopschool Wim Akkermans, inwoners en niet te vergeten de incidentele giften vanuit hartverwarmende initiatieven zoals onlangs de Paasactie van de dr. Landmanschool uit Helvoirt.”

Bestuur
Het bestuur van stichting Wij Omarmen wordt gevormd door Franca van Winkel (penningmeester), Berry van de Water (secretaris) en Janine Wildschut (voorzitter). Daarnaast kent het bestuur twee adviseurs vanuit Omarmen (Welzijn Vught), te weten Antoinette van den Heuvel en Karin Wilsens en ook de armoedecoördinator van Vught, Ellen Huinink, is als adviseur betrokken.

Kijk ook bij

Voorjaarsconcert Vughts Mannenkoor & Vrouwenkoor Innovation

Zondagmiddag 24 maart 14.00 uur zal het Vughts Mannenkoor een voorjaarsconcert verzorgen, samen met Vrouwenkoor …