V.l.n.r. Peter Konijnenburg, Jeannette Saatrube, Roger Oomens en Neeltje Wijtvliet

Stichting EngelenTafel inspireert

‘Open tafel’ op 22 juni

Het begon als een wens van Jeannette Saatrube: “Hoe kan ik het verschil maken met kerst? En mensen voor wie samen zijn met kerst niet vanzelfsprekend is, een gezellige en liefdevolle kerst geven?” Ze startte een aantal jaar geleden aan haar eigen eettafel in Vught en vierde kerst met negen mensen die die avond anders alleen zouden zijn. Een klein gebaar met grote impact! In een paar jaar tijd is de EngelenTafel uitgegroeid tot een groot succes. En al lang niet meer alleen aan de tafel van Jeannette. Ruim 425 mensen waren vorig jaar te gast aan een gezellige en liefdevolle tafel ergens in Nederland. En zij bezorgden op hun beurt weer al die gastheren en -vrouwen een avond om lang te koesteren. Dat smaakt naar meer. En dat is de reden dat nu Stichting EngelenTafel is opgericht. Om nog meer mensen samen kerst te laten vieren.

De afgelopen jaren heeft de EngelenTafel een vlucht genomen. Velen zijn geraakt door het idee om samen kerst te vieren en zo nieuwe mensen te leren kennen, zingeving te vinden voor de kerstdagen en een warme kerst te hebben waar je met een dankbaar gevoel aan terugdenkt. Bestuurslid Peter Konijnenburg: “Onze samenleving vraagt om andere vormen van samen leven en beleven. Door de EngelenTafel open je in je eigen omgeving deuren voor het maken van verbindingen.” Iedereen laat zich op zijn eigen manier inspireren door de EngelenTafel, zo ook bestuurslid Neeltje Wijtvliet ”Voor mij leidde de eerste ontmoeting met Jeannette tot het idee om een bijzondere kerst te organiseren bij ‘De Camping Koffietent’ in Den Bosch. Die had geen ruimte voor een EngelenTafel, maar kon wel worden omgetoverd tot een herberg. Zo ontstonden er die kerstavond mooie ontmoetingen. Elkaar inspireren en verbinding maken, dat is waar de EngelenTafel voor staat.”

Waarom een stichting?
Om nog meer mensen te kunnen bereiken, betrekken en inspireren is heldere organisatie nodig. “Het zijn van een stichting is vaak een voorwaarde voor mensen en organisaties om ons te steunen”, vertelt Jeannette. “En steun en hulp vormen de basis voor de EngelenTafel. Om zo lokaal, regionaal en landelijk verder te groeien. We zoeken mensen die in hun omgeving aan de slag willen met de EngelenTafel. Daarnaast zijn er financiële bijdragen en subsidies nodig om de verspreiding van het gedachtegoed te faciliteren. De Stichting EngelenTafel vormt daarvoor de basis. Afgelopen kerst vierden 500.000 mensen kerst alleen. De helft daarvan had dat liever samen met anderen gedaan. Daar gaan we voor: samen kerst vieren!” En die gedachte steunt Roger Oomens van OWK Notarissen graag: “De EngelenTafel is een hartverwarmend initiatief en wij steunen dat graag door te zorgen voor de oprichting van de stichting. We wensen dat vele nieuwe verbindingen ontstaan en komende jaren velen samen kerst kunnen vieren.”

Laat je inspireren op 22 juni!
Wil jij bijdragen aan de EngelenTafel? Dat kan op vele manieren, bijvoorbeeld als gast, donateur, gastheer, of een andere vorm. Kijk eens op www.EngelenTafel.nl of kom naar de Open Tafel op 22 juni (Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2, Vught van 14.00 tot 16.00 uur). Voor het delen van ervaringen en concrete tips voor jouw bijdrage. Van het zetten van de eerste stap om aan te schuiven, tot het ontvangen van gasten thuis. Van het opzetten van EngelenTafels in jouw regio tot het initiëren van een EngelenTafel binnen een bedrijf. Stel jij je huis en hart open voor nieuwe verbindingen?!

Kijk ook bij

13 december kerstmarkt Robert Coppes Stichting in Vught

‘Coppes Couleur’, de dagbesteding voor blinde en slechtziende volwassenen van de Robert Coppes Stichting in …