Sprankelende opening Zomerschool Vught

Zomerschool Vught bestaat 10 jaar en is in die tijd onstuimig gegroeid. Bijna duizend enthousiaste senioren schreven zich dit jaar in. Goede reden voor een feestelijke opening. De organiserende besturen van ABZ en Ouderen Samen, vrijwilligers, deelnemers en wethouder Saskia Heijboer kwamen daartoe op 28 juni samen in Novalis. Alle info op abzvught.nl en ouderensamen.nl.

Door Maarten Kroese

ABZ-directeur Lidia Riezenbos opent de bijeenkomst met een korte terugblik en biedt de organisatoren van de Zomerschool Vught een heerlijke fles cava aan. Daarna volgt een aanstekelijk lied van Willem Hoeve op de melodie van ‘My Bonnie is over the Ocean’. Het refrein wordt enthousiast meegezongen. In het tweede lied wordt teruggeblikt op de afgelopen tien jaar. Net als in Haydns Abschiedssymphonie treedt na ieder couplet een van de tien zangers terug. Intussen geeft een uitgebreide fotocompilatie een goed beeld van het Zomerschoolverleden. Daarna is het woord aan wethouder Saskia Heijboer. Zij is altijd aanwezig bij de Zomerschoolopening, want gemeente Vught is trots op deze belangrijke en zinvolle activiteit voor ouderen. De wethouder prijst de initiatiefnemers.

Champagne
Bij een feest hoort champagne. Alle deelnemers krijgen een heerlijk glas bubbels, waarna het programma wordt afgesloten met een optreden van Trio Zand, Zeep en Soda. Hun overbekende liedjes uit de oude doos brengen bij veel aanwezigen goede herinneringen naar boven, met titels als ‘Brandend Zand’ of ‘Alle leuke jongens willen vrijen’, maar ook rock-‘n-rollrepertoire uit de jaren vijftig. Een gezellig begin van de Zomerschool. Na afloop wordt met een hapje en drankje nagepraat. Belangrijk, want juist voor wie een jaartje ouder wordt, is sociaal contact onontbeerlijk.

35 activiteiten
Het uitgebreide Zomerschoolprogramma is gericht op senioren van 65 tot 85 jaar. Er zijn 35 activiteiten, zoals wandelingen, lezingen, excursies, fietstochten, etc. De eerste activiteit vond afgelopen zondag al plaats: een excursie naar kasteel Heeswijk. Marijke Blanken, energiek bestuurslid van Ouderen Samen: “Veel activiteiten zijn al vol, maar er is best nog een gaatje hier en daar. Half mei brachten we het programmaboekje uit. Na een week waren sommigen activiteiten al uitverkocht. Deelnemers komen vooral uit Vught, Esch en Cromvoirt. Volgend jaar gaan we uitbreiden naar Helvoirt. Onze organisatie draait volledig op vrijwilligers, waardoor we de activiteiten laaggeprijsd kunnen houden. Bevredigend en nuttig werk. Een zinvolle tijdsbesteding voor actieve gepensioneerden. Meld u dus gewoon aan als vrijwilliger.”

Kijk ook bij

Uitslag halve finale 55e IVC Opera | Oratorium

Na een lange dag heeft gisteren de internationale jury onder leiding van mezzosopraan Linda Finnie …