Afbeelding: Studio Tween, ’s-Hertogenbosch

Site ‘Luchtoorlog 1940-1945’ maakt oorlogsleed voelbaar

Elke crash is een verhaal over vreugde of verdriet, overwinning of nederlaag, de dood of de gladiolen … Er is geen dorp of stad in Brabant waar tijdens de Tweede Wereldoorlog geen vliegtuig is neergestort. De hele provincie is tussen 1940-1945 geconfronteerd met de gevolgen van de luchtoorlog die de geallieerden met nazi-Duitsland hebben gevoerd. De nieuwe website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) ‘Luchtoorlog 1940-1945’ wil het grote verhaal van die luchtoorlog boven Brabant vertellen.

Maar vooral ook de vele kleine verhalen, over jongemannen die hun leven hebben gegeven, over daden van moed, over gewone Brabanders die gecrashte piloten hielpen uit handen van de Duitsers te blijven en terug te keren naar hun onderdeel, over onschuldige burgers die plotseling geconfronteerd werden met brandende vliegtuigen die uit de hemel vielen of met zwaar verminkte lichamen in hun roggeveld. Neem het verhaal van Luitenant-Colonel Melvin F. McNickle die op 30 juli 1943 rond 10.30 uur een crashlanding in Herpen maakt met zijn P-47C Thunderbolt. De piloot overleefde de crash, hij werd gered door Herpenaren, maar raakte als gevolg van zijn verwondingen toch in krijgsgevangenschap. Of het verhaal van de Britse squadron leader John Deall die op 24 december 1944 in zijn Hawker Typhoon een noodlanding maakt in Deurne, of dat van Baggy Maggy, een Consolidated B24 bommenwerper, die in september 1944 een bijna perfecte noodlanding bij Castelré maakte.

Korte animatie
Het grote verhaal van de luchtoorlog vind je terug in een korte animatie, die je kunt beschouwen als een soort inleiding op het geheel. Het onderdeel ‘tijdlijn’ belicht vier momenten uit de oorlog waarop het aantal crashes explosief toeneemt: de meidagen van ’40, de Slag om het Ruhrgebied in de zomer van 1943, operatie Market Garden in september 1944 en de daaropvolgende bevrijding van Brabant in oktober-november 1944. In het onderdeel ‘gesneuvelden’ is geprobeerd een beeld te geven van de aantallen jongemannen die het leven gelaten hebben, zowel aan geallieerde als aan Duitse zijde, alsmede wanneer ze gestorven zijn en waar ze begraven liggen. Het onderdeel ‘type vliegtuigen’ geeft een korte introductie naar de soorten vliegtuigen die het meest in Noord-Brabant zijn neergestort. Dat gaat om zowel Duitse als geallieerde bommenwerpers en jachtvliegtuigen. ‘Vliegroutes’ gaat nader in op het feit dat de geallieerde bommenwerpers over Brabant vlogen op weg naar of terugkomend van Duitsland.

Ontelbaar vele ‘kleine’ verhalen
Onder ‘crashes in Noord-Brabant’ gaan de ontelbaar vele ‘kleine’ verhalen schuil over het neerstorten van vliegtuigen, zowel individueel als per gemeente verzameld. Bij elkaar zijn het bijna 200 verhalen, waarin je kennismaakt met de bemanning, met de omstandigheden van de crash, met de eventuele schade aan de grond. Soms is bekend wat er verder met de bemanning is gebeurd, maar lang niet altijd.

Reageren
De website steunt op het werk van velen. De eerste verhalen over neergestorte vliegtuigen zijn al in 2012 op de site verschenen. In de jaren daarna hebben tal van individuele bezoekers waardevolle literatuurtips gegeven, belangrijke informatie toegevoegd of correcties aangebracht. Nog steeds zijn er hiaten in de kennis van het BHIC. Daarom wordt iedereen, die meer weet over bepaalde gebeurtenissen tijdens de luchtoorlog in Brabant, verzocht te reageren op: www.bhic.nl/luchtoorlog.

Kijk ook bij

Martien en Jet van Broekhoven 65 jaar getrouwd

Martien (87) en Jet (86) van Broekhoven zijn op 20 juli 65 jaar getrouwd. Zij …