Bestuurslid Ans Smits van Helpt Elkander

Seniorenvereniging Helpt Elkander: “De Meander ook voor senioren”

Het is niet alléén het verdiende afscheid van burgemeester Jan Pommer en de installatie van de nieuwe burgemeester Han Looijen wat in Sint-Michielsgestel om aandacht vroeg. De inrichting en het plaatsen van alle verenigingen en organisaties in de Meander zijn eveneens hot items. Zo ook voor seniorenvereniging ‘Helpt Elkander’. Met een hoge gemiddelde leeftijd wil deze seniorengroep ook graag participeren in het geheel van de Meander en de gewenste verbinding krijgen met andere bezoekers.

Juist de Meander kan voor veel senioren een belangrijke ontmoetingsplek worden. Dit ter voorkoming van eenzaamheid en invulling van vrije tijd. Daaraan is gekoppeld de instandhouding van het ‘Volwaardig Meedoen’ op latere leeftijd als een van de belangrijke doelen van deze vereniging, maar ook van de gemeente. Het bestuur van Helpt Elkander, dat wekelijkse kaartmiddagen, bingo, kienen en een biljartcompetitie organiseert voor senioren, was benieuwd welke plaatsen in de Meander de vereniging toegewezen kreeg voor haar activiteiten. Veel van het voorbereidende werk werd verricht door de projectmanager Jan Goossens. Het moet een stevige klus zijn geweest. Ook voor deze ‘positieve Jan’ met inzet van veel verenigingen en organisaties zoals Bint en de bibliotheek. Tientallen vergaderingen gingen vooraf en niet altijd kwamen de bestuursleden tevreden terug. Er valt ook nog veel te regelen en een van de belangrijke zaken is natuurlijk dat het in de Meander ‘delen’ wordt in plaats van ‘hebben’. Dat past in deze nieuwe ontmoetingsplek, maar vraagt ook een verandering in denken en doen.

Nieuwe manager Luuk Steel
Het bestuur van Helpt Elkander, met voorzitter, penningmeester en de biljartcompetitieleider, ging onlangs in gesprek met de nieuwe manager Luuk Steel en kon onder meer door bestuurslid Ans Smits, zelf ook boven de 75 jaar, een mooi plaatje schetsen waarvoor Helpt Elkander staat, voor welke doelgroep en wat de ‘club’ ook in de toekomst in de Meander wil ondernemen en aanbieden. Wat is nog mogelijk op oudere leeftijd en welke mogelijkheden heeft de Meander? Vooral het biljarten voor senioren vraagt hierbij speciale aandacht en hiervoor moet volgens de competitieleider dan ook nog een en ander gebeuren. De nieuwe manager sprak uiterst positief, was duidelijk en nam voldoende tijd voor deze doelgroep ondanks de drukte en vele aanvangsperikelen in de Meander. Veel vraagtekens en argwaan gingen de wereld uit en het gesprek eindigde in een hoopvolle maar vooral positieve indruk van manager Steel en de Meander. Ook al zal het enkele maanden duren, de organisatie en het functioneren gaan zeker goed komen, mits iedereen blijft communiceren en begrip toont tijdens de gebruikelijke aanlooptijd.

Kijk ook bij

Kom gratis luisteren naar een mooi verhaal

Voorleeslunch Dit jaar wordt de tiende editie van ‘De Nationale Voorleeslunch’ gehouden. Ter gelegenheid hiervan …