Home / Algemeen / Seniorenbus Vught rijdt 50.000ste rit
Patisserie De Rouw

Seniorenbus Vught rijdt 50.000ste rit

Sinds de start medio 2015 heeft de Seniorenbus Vught vlak voor de jaarwisseling haar 50.000e rit uitgevoerd. Er werd gestart met één bus, nu rijden er inmiddels 4 bussen rond in Vught.

Het initiatief voorziet duidelijk in een behoefte. Er zijn ruim 300 vaste abonnees die regelmatig gebruikmaken van de seniorenbus. Hun gemiddelde leeftijd is 80 jaar. Vaak zijn ze aangewezen op vervoer door derden, doordat ze zelf geen auto meer rijden of niet meer fietsen. Een bezoek aan het ziekenhuis of zelfs een simpele boodschap doen in het dorp wordt dan al gauw een probleem. Het is vooral het gevoel van niet afhankelijk willen zijn, dat bij de keuze voor de Seniorenbus Vught wordt gewaardeerd. Dat geldt ook voor de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de ruim 60 vrijwilligers die de Seniorenbus draaiende houden. Het is veilig vervoer van deur tot deur (soms zelfs van stoel tot stoel). Op de bus zit naast een chauffeur ook altijd een begeleider die hulp biedt bij het in- en uitstappen of het meenemen van de eventuele rollator. Het is bovendien laagdrempelig, doordat je het voor de kosten niet hoeft te laten: 50 cent per rit bij een abonnement van 5 euro per maand.

Herkenbaar
Sinds kort zijn de bussen van een nieuwe ‘opmaak’ voorzien, zodat ze nog beter herkenbaar zijn. Bovendien is er voor de vrijwilligers bijpassende promotiekleding beschikbaar gesteld, waardoor ook zij er in alle seizoenen netjes bij kunnen lopen. Dit alles dankzij een mooie bijdrage van het Oranjefonds.

Samenwerking
Intussen neemt de druk toe om de dienstverlening uit te breiden. Er komen regelmatig vragen om ook ’s avonds of in het weekend te gaan rijden. Of om te gaan rijden buiten de gemeentegrenzen. Nu wordt de dienstverlening buiten Vught nog beperkt tot het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het station van ’s-Hertogenbosch. Die wens om buiten de bloktijden – doordeweekse dagen van 09.00 tot 17.00 uur – te gaan rijden is mede het gevolg van de toenemende samenwerking met andere organisaties in Vught zoals Anders Bezig Zijn, Ouderen Samen, Vughterstede en de KBO Vught. Die organiseren veel activiteiten voor senioren en willen daarbij dan graag voor het vervoer gebruikmaken van de Seniorenbus.

Toekomst
Vught is een vergrijzende gemeente en de zorg voor ouderen is een opdracht van genoemde organisaties én van de gemeente. Ouderen wonen steeds langer thuis en willen regie blijven houden over het eigen leven. Beperkingen in hun mobiliteit leveren dan een risico op van eenzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat hun welzijn niet alleen wordt bepaald door financiën en gezondheid, maar dat het kunnen blijven deelnemen aan de samenleving en het voorkomen van isolement zeker zo belangrijk zijn. Samenwerken tussen genoemde organisaties én met de gemeente is dan ook een noodzaak. De Seniorenbus Vught wil daar in een volgende fase van haar bestaan graag een bijdrage aan leveren. Op naar de 100.000e rit!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Verruimde openingstijden DePetrus

DePetrus houdt voorlopig nog aangepaste openingstijden aan: op maandag tot en met vrijdag is het …