Schoolbieb De Lichtstraat geopend

Op woensdag 18 mei is op OJBS De Lichtstraat de schoolbieb op een héél speciale manier officieel geopend. 

Al voordat de kinderen naar de klas gingen, liepen er mensen, gekleed in een witte pakken en met een mondkapje voor, door de school. Ze waren lichtelijk in paniek, want er bleek een virus uitgebroken te zijn. Welk virus was nog niet duidelijk. Eén voor één werden de kinderen bij binnenkomst gecheckt. Iedereen kreeg een rood streepje of rode stip op het gezicht.  Daarna verzamelden de kinderen zich samen met hun leerkrachten in de hal. Na grondig onderzoek door het ‘Virusteam’ bleek het om een zeer onschuldig virus te gaan, namelijk  het Leesvirus!

De enige manier om dit virus te bestrijden is door heel veel boeken te lezen. Lezen, lezen, lezen en nog eens lezen. Op school zijn er natuurlijk veel boeken, die in de les worden gebruikt. Dat zijn leerboeken. Ook zijn er leesboeken per klas.

Maar sinds woensdag 18 mei is er een deel van de grote hal én een lokaal ingericht als bibliotheek, waar alle kinderen van De Lichtstraat een boek kunnen lenen. Het lokaal is opgepimpt met posters van kinderboeken en vlaggetjes. Er is zelfs een knus leeshoekje ingericht. Heel veel favoriete kinderenboeken zijn er te vinden. Ze staan aantrekkelijk gepresenteerd in nieuwe kasten. Het leesvirus was echt losgebarsten!

Vanaf woensdag 18 mei zijn en naast 3 hardwerkende Biebouders ook 10 enthousiaste leerlingen uit groep 7 en 8 opgeleid om boeken uit te lenen en in  te nemen, zodat de bieb op school dagelijks open kan zijn.

Landelijk concept

‘De Bibliotheek op School’ is een landelijk concept, waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen. Doel is kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school en thuis. Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen of zij lezen of niet. Onderzoek toont aan dat lezers niet alleen hoger scoren op taalvaardigheid, maar ook op schoolsucces en intelligentie. Leren begint bij lezen. Door de intensieve samenwerking van De Lichtstraat met Bibliotheek De Meierij  is er een nieuw computersysteem geïnstalleerd, zodat de boeken gescand kunnen worden. De kinderen kunnen  via een link op een website inloggen en zien welke boeken er in de schoolbieb aanwezig zijn. Deze kunnen ze dan op school lenen. Ook is de boekencollectie up-to-date  gemaakt  en wordt deze voor het einde van het schooljaar nog aangevuld met nieuwe boeken.

Daarnaast wordt er ook ondersteuning geboden door Bibliotheek De Meierij in het streven om kinderen meer en beter te laten lezen. Om deze doelen te behalen hebben 2 leerkrachten de cursus ‘Open boek’ gevolgd op de bibliotheek en naar aanleiding daarvan een beleidsplan voor het lezen op school geschreven.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …