‘Schatten van Vught’ start zesde jaargang

‘Schatten van Vught’, het tijdschrift van Stichting Erfgoed Vught over de geschiedenis van Vught, Cromvoirt en Helvoirt, is toe aan zijn zesde jaargang. Het nieuwste nummer bevat de herinneringen van een dienstmeisje op landgoed Wargashuijse, uitleg over een pauselijke bul uit 1394 en veel actueel erfgoednieuws.

‘Oral history’ is geschiedenis die hoofdzakelijk is gebaseerd op verhalen die mensen zelf hebben meegemaakt en waarover zij vertellen. Dit keer zijn het de herinneringen van Maria Merkx, die als ‘tweede meisje’ heeft gewerkt op landgoed Wargashuijse, een van de vele landgoederen in Vught. Jozef Kok legde het verhaal van Maria Merkx vast en geeft een aardig inkijkje in onderlinge relaties op zo’n landgoed tussen eigenaren en personeel.
Wargashuijse speelt ook een rol in het tweede artikel in dit nummer, maar dan eeuwen terug. Het gaat om een pauselijke bul die in 1394 werd uitgereikt, en rechten en plichten regelde rond een altaar in de Corneliskapel in ’s-Hertogenbosch. Bijzonder was dat de bul werd toegekend aan een landeigenaar in Vught. Zo kwam die bul terecht bij de eigenaar van Wargashuijse. Jan Sanders, tot zijn pensioen rijksarchivaris bij het BHIC, komt tot de conclusie dat het landgoed waaraan de bul verbonden was, niet Wargashuijse was, maar een hoeve op Bergenshuizen.

Het nummer is verkrijgbaar bij Bruna in Vught en bij de Wereldwinkel in DePetrus. Prijs: 7,50. De volledige jaargang (4 nummers, 25 euro) is te bestellen via erfgoedvught@gmail.com.

Kijk ook bij

Light on Labs zet digital design, grafiek, glas en keramiek in de spotlights

Vrijdag 1 en zaterdag 2 december Den Bosch Onder de noemer ‘Light on Labs’ slaan …