Schatten van Vught: de eerste steen

Het Vughts Museum in DePetrus is nog maar beperkt open vanwege de coronacrisis. Maximaal 30 personen mogen de kerk in. Daarom presenteert het museum in de komende maand elke week een van zijn ‘schatten’ met een foto en een verhaaltje.

Jonkheer Gijsbert van Beresteijn was de enige zoon van burgemeester Jacob van Beresteijn en Catharina Christina le Sueur. Evenals zijn vader was hij Heer van Maurick. De familie bezat het kasteel al sinds 1679. Op 16 mei 1827 trouwde Gijsbert met zijn nicht Catharina Jacoba Christina de Jong van Rodenburgh. Zij kregen zeven kinderen. Het echtpaar woonde hun gehele leven op kasteel Maurick.

Op het erf van een woning aan de Sint-Michielsgestelseweg werd jaren geleden een tegel ontdekt die een inscriptie bevatte: ‘Gijsbert van Beresteijn Jzn. heeft alhier op den 1 maart 1825 den eersten steen gelegd’. De vraag was natuurlijk waar die ‘eerste steen’ was gelegd. Het kasteel, allerlei gebouwen in de omgeving waren veel ouder dan 1825. Was dat dan bij een nieuwe pachterswoning van het kasteel? Het zou kunnen, al is de steen eigenlijk te voornaam voor zo’n woning. Er is een andere verklaring. Onder Lodewijk Napoleon werden honderdvijftig kerken in Brabant teruggegeven aan de katholieken. Ook in Vught moest één van de twee kerken terug. Dat leverde nogal wat gesteggel op, omdat zowel katholieken als protestanten de Lambertuskerk wilden. Uiteindelijk ging op 15 februari 1825 de Sint-Pieter op het Maurickplein naar de katholieken. De kerk was in slechte staat en mocht gerestaureerd worden. Is het een boute bewering om te veronderstellen dat Gijsbert op 1 maart 1825 de eerste steen legde voor de restauratie van de Sint-Pieter? Op 18 september 1822 legde hij al de eerste steen bij de vernieuwing van de toren van Vught.

Gijsbert werd op 31 mei 1827 toegelaten tot de Ridderschap van Noord-Brabant, waarvan hij van 5 oktober 1880 tot zijn dood voorzitter was. Echtgenote Catharina was de dochter van schout bij nacht Cornelius de Jong van Rodenburgh en Maria le Sueur, zuster van Catharina le Sueur, gehuwd met jhr. Jacob van Beresteyn (Jacob VIII). Het gezin van Cornelius de Jong van Rodenburgh woonde van september 1810 tot 1816 op de buitenplaats Voorburg in Vught. De adellijke familie Van Beresteyn is oorspronkelijk afkomstig uit Bohemen en behoorde al vanaf het begin van de 15e eeuw tot de aanzienlijken van ons land. De familie bezat van 1679 tot 1884 Kasteel Maurick.

Kijk ook bij

‘De Klimaatpiraat’ in Theater aan de Parade

Zondag 9 juni Orthense Harmonie met Hans Tervoort als Klimaatpiraat Je bent zo’n 10 jaar …