Het nieuwe nummer van ‘Schatten van Vught’ bevat artikelen over de Tweede Wereldoorlog en de middeleeuwen.
De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is niet zwart-wit, maar eerder grijs. De meeste mensen probeerden simpelweg te overleven. Echte helden of echte collaborateurs waren er maar weinig. Sommigen waren een beetje held, of een beetje fout. Ingewikkelde grijstinten.
In oorlogstijd
Grijs is het verhaal over Joep Schröder, waarmee Twan van den Brand zijn serie voortzet over Vughtenaren in oorlogstijd. Schröder was een van de rechters in de processen tegen de Bende van Oss, zocht in de oorlog aanvankelijk steun bij NSB’ers voor zijn strijd tegen protestantse collega’s en voor een Brabants-Vlaams samengaan. Hij werd daarom na de oorlog uit de rechterlijke macht ontslagen, maar werd uiteindelijk weer in genade aangenomen en benoemd op belangrijke Europese posten.
Voorpootrecht
Van heel andere orde is het tweede artikel: over het voorpootrecht. Sander Wieringa beschrijft hoe het middeleeuwse recht om voor het eigen huis bomen en struiken te planten op gronden van de overheid na eeuwen nog steeds van kracht is. Dat kwam aan het licht toen de gemeente Haaren in 2020 van de rechter te horen kreeg dat bomen langs de Duinoordseweg in Helvoirt ten onrechte waren gekapt en moesten worden teruggeplaatst. Wonderlijk, dat een privilege van Philips de Schone (1478-1506) nog steeds van kracht is.
Te koop
Schatten van Vught, jaargang 6, nummer 2, kost 7,50 en is verkrijgbaar bij Bruna in Vught en bij de Wereldwinkel in DePetrus. Een abonnement (4 nummers per jaar) kost 25 euro en is te bestellen via erfgoedvught@gmail.com.