Torenstraat Helvoirt (foto: BHIC)

Schatten van Vught

Afgelopen week verscheen het decembernummer van ‘Schatten van Vught’, het tijdschrift over de geschiedenis van Vught. In dit nummer aandacht voor Helvoirt dat op 1 januari deel uit gaat maken van de gemeente Vught. Jan Lelijveld schrijft over de geschiedenis van het dorp dat vanaf de Middeleeuwen Sint-Nicolaas als patroon had, een heilige die ook in het gemeentewapen een plaats kreeg. Dit artikel wordt geïllustreerd met fraaie foto’s.

Een ander artikel is gewijd aan het Vughtse station. Serge van Duijnhoven beschrijft de geschiedenis van dit meer dan honderdvijftig jaar oude gebouw. Extra aandacht besteedt hij aan de sombere oorlogsjaren, waarin het station gepasseerd werd op weg naar het Vughtse concentratiekamp of omgekeerd naar de vernietigingskampen.

Vanwege corona is het tijdschrift niet te krijgen op de normale verkooppunten. Wel kan het besteld worden via de Stichting Erfgoed Vught, erfgoedvught@gmail.com. De prijs is € 7,50. Wie een abonnement wil (vier nummers voor € 25) kan zich via hetzelfde e-mailadres melden.

Twee bijzondere dorpen
Het boek ‘Twee bijzondere dorpen’, gewijd aan de geschiedenis van Vught en Cromvoirt, is een succes. In de afgelopen weken bleken veel mensen dit grote en mooie boek te willen hebben of te willen schenken. Helaas is dit unieke kerstcadeau vanwege de coronasluiting niet meer af te halen bij de Vughtse Brunawinkels. Wie het boek toch wil kopen, kan dat doen via WhatsApp: 06-85368892. Het boek wordt dan binnen 24 uur bezorgd in Vught. ‘Twee bijzondere dorpen’ telt 376 pagina’s en kost € 39,50.

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …