‘Schatten van Vught 2’ over twee Vughtse verzetsmensen

Er is tot nu toe weinig geschreven over collaboratie en verzet in Vught. Hoe zat het met de hulp aan joodse medeburgers? Wie hielpen onderduikers? Wie verspreidde de illegale pers? Maar ook: wie steunde de Duitse bezetter, of verried plaatsgenoten?

In oktober 2019 zal het 75 jaar geleden zijn dat Vught werd bevrijd. Daarom zal in de komende maanden veel aandacht worden besteed aan de oorlogsjaren. Vlak voor Kerstmis verschijnt de tweede aflevering van het tijdschrift Schatten van Vught, uitgegeven door de Stichting Erfgoed Vught. In die aflevering zal een artikel worden gewijd aan twee Vughtse verzetsmensen: mr. Harry Holla en Jo van den Meerendonk.

Holla was actief in de organisatie voor hulp aan onderduikers, organiseerde de verspreiding van Vrij Nederland in het zuiden en werd de contactpersoon met het landelijke verzet. Van den Meerendonk werkte als elektricien op Kamp Vught en smokkelde briefjes van gevangenen het kamp in en uit. Aan het eind van de oorlog maakte hij met enkele anderen bommen onklaar waarmee de Duitsers Kamp Vught hadden willen opblazen.

Zowel de familie Holla als Van den Meerendonk had een joods kind in huis, dat ze als hun eigen kind lieten doorgaan, waardoor zij de oorlog overleefd hebben.

In de komende maanden zullen meer artikelen volgen over Vught in oorlogstijd. Schatten in Vught verschijnt elk kwartaal en kost 25 euro per jaar. Abonneren kan door aanmelding op erfgoedvught@gmail.com. U krijgt dan ook het eerste nummer nog over Vughtse veteranen en het Vughtse kartuizerklooster (1473-1566). Losse nummers kosten 7,50.
Het tweede nummer bevat ook nog een artikel over kasteel Maurick. Historicus Bas Aarts licht toe, waarom het aannemelijk is dat het stenen kasteel een voorganger had: een motteburcht, een versterkt houten huis.

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …