Efteling, parkplattegrond, 1953

Schatkamers van de Efteling te zien in Het Noordbrabants Museum

Op zaterdag 4 maart aanstaande opent Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch zijn deuren voor de expositie Efteling: de tentoonstelling. Voor deze omvangrijke tentoonstelling dook Het Noordbrabants Museum in de geschiedenis en de schatkamers van de Efteling. De tentoonstelling met honderden objecten en topstukken loopt van het verleden tot het heden. Het attractiepark uit Kaatsheuvel vierde vorig jaar zijn 70e verjaardag.

Efteling: de tentoonstelling start met een terugblik vol tekeningen, foto’s en bijbehorende verhalen over het ontstaan van het Sprookjesbos in 1952, ooit opgericht om het barre bestaan van arme Brabantse gezinnen op te vrolijken en het toerisme te stimuleren. Alle grote mijlpalen die het park hebben gemaakt tot wat het nu is, komen aan bod. Daarnaast is er ruimte voor de positie van de Efteling in de veranderende samenleving, zoals de discussies over de in het najaar van 2021 verwijderde attractie Monsieur Cannibale.

Anton Pieck, ontwerptekening Langnek (De zes dienaren), 1952

Het Sprookjesbos en Anton Pieck
De tentoonstelling laat zeer bijzondere objecten zien, zoals originele tekeningen van Anton Pieck en de technische vondsten van Peter Reijnders. Cineast Peter Reijnders werd begin jaren vijftig aangetrokken voor de technische en creatieve invulling van het park, hij stelde Anton Pieck voor als ontwerper voor het Sprookjesbos. Een van de topstukken in de tentoonstelling is de toverspiegel van de stiefmoeder van Sneeuwwitje. Deze werd in de jaren zestig toegevoegd aan het sprookje.

Sander de Bruijn, ontwerper bij de Efteling en hoofd van de afdeling Ontwerp: “We zien voor het eerst buiten de context van het park hoe we al zeventig jaar in dezelfde, karakteristieke signatuur belevingen creëren die mensen raken en betoveren. Ook wij kijken uit naar Efteling: de tentoonstelling.”

Kijk ook bij

Twee nieuwe exposities in Museum Slager

Vanaf 12 december zijn in Museum Slager twee nieuwe exposities te zien: ‘Fotografie met een …