Samenwerking Museum Bevrijdende Vleugels en Nationaal Monument Kamp Vught

Museum Bevrijdende Vleugels in Best is slechts 25 minuten rijden van Nationaal Monument Kamp Vught. De musea bieden sinds kort een combiticket aan waarbij de bezoeker 4 euro per kaartje bespaart. Het kaartje is geldig gedurende heel 2017, waarmee bezoek desgewenst over twee dagen verdeeld kan worden.

In Best gaat de bezoeker  terug naar de tijd van de bevrijding: ronkende motoren van gevechtsvliegtuigen, heldhaftige piloten en Amerikaanse parachutisten. Museum Bevrijdende Vleugels vertelt het heftige verhaal van – onder meer – de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdende Vleugels ligt op het terrein in het gebied waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens de Operatie Market Garden. Deze operatie luidde de bevrijding van Zuid-Nederland in. In  verschillende hallen worden de bezetting, de onderdrukking – met aandacht voor Kamp Vught – en de uiteindelijke bevrijding uitvoerig belicht.

Foto: Jan van de Ven

Kamp Vught
Aan de rand van Vught ligt het voormalige ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’: het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. Een bezoek geeft een beeld van het ontstaan van Kamp Vught vanaf januari 1943 en het nationaalsocialistische systeem. Het museum heeft een binnen- en buitengedeelte, met authentieke kampgracht, gereconstrueerde wachttorens en een gevangenenbarak, het ‘kindermonument’ en het crematorium.  De persoonlijke verhalen van oud-gevangenen maken het bezoek tot een indrukwekkende ervaring. In vier talen is een audiotour beschikbaar die toelichting geeft bij twintig plekken. In de gerestaureerde barak 1B is een expositie over de bestemming van het terrein in en na de oorlog, waarbij Duitse evacués, verdachten van collaboratie en Molukse KNIL-militairen werden ‘gehuisvest’ in de oude kampbarakken. Tot 8 januari is de expositie ‘Eten in oorlogstijd’ te zien waarvoor topkoks recepten uit de oorlog in vernieuwde vorm maakten.

Crossroads Brabant
De musea participeren al in het samenwerkingsverband ‘Crossoads Brabant’ waarmee Brabantse oorlogsmusea en erfgoedinstellingen hun publieksbereik willen vergroten, ondersteund door de Provincie Noord-Brabant. Op zondag 8 oktober organiseren Nationaal Monument Kamp Vught, Museum Bevrijdende Vleugels en Oorlogsmuseum Overloon elk een Crossroads-evenement. nmkampvught.nl, bevrijdendevleugels.com.

Kijk ook bij

Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes …