Samen wilgen knotten in Gestel

Wilgen als zoom langs een kronkelende beek, wat is dat toch een mooi Hollands plaatje. De bomen lopen zo fors uit, dat ze na enige tijd kunnen scheuren en bezwijken onder het gewicht van hun takken. Daarom worden wilgen geknot.

Lange tijd was het snoeihout een belangrijk product. Met wilgentenen werden manden gevlochten en het hakhout werd in bakovens gestookt of als erfafscheiding geplaatst. Om veel wilgen in en rond Gestel een lang leven te gunnen, is de NatuurWerkgroep van de Natuurgroep Gestel geregeld in de weer om bomen te knotten; behalve wilgen worden ook sommige eiken geknot. Dat betekent altijd lekker de handen uit de mouwen steken en daarmee ook nog heel nuttig werk verrichten! Op zaterdagochtend 24 februari hoopt de werkgroep op veel extra handen als er wordt geknot op het ‘eilandje’ schuin tegenover het Theehuis Haanwijk. Staat u liever niet op een ladder of lijkt het zagen u te zwaar? Het hak- en kophout wordt tevens gebundeld tot mutserds, takkenbundels van één tot anderhalve meter lengte. Die worden vervolgens in mijten of tassen gezet en vormen zo een karakteristiek historisch landschapselement, bovendien heel nuttig als schuil- en nestplaats voor vogels en kleine zoogdieren.

25 jaar
In 2018 viert de Natuurgroep Gestel haar 25-jarig jubileum. Elke maand is er een bijzondere activiteit die voor iedereen – dus ook niet-leden – toegankelijk is. Daarbij wil de natuurgroep u laten kennismaken met de diverse speerpunten en werkgroepen van de vereniging. Voor het wilgen knotten en mutserds maken wordt verzameld om 09.30 uur bij het Buitenlokaal van Brabants Landschap, Haanwijk 4a; tevoren aanmelden is niet nodig. Zie ook www.natuurgroepgestel.nl.

Kijk ook bij

Vier orgelconcerten in Cathrienkerk Den Bosch

Op vier achtereenvolgende zaterdagmiddagen in de maand mei vindt in de Cathrienkerk aan de Kruisbroedershof …