Samen tegen ondermijnende criminaliteit

Bestuurlijk Interventieteam Meierij in gesprek met verhuurders van loodsen en vrijkomende agrarische bebouwing

Vorige week ging het Bestuurlijk Interventieteam Meierij (BIM) in gesprek met verhuurders van loodsen en vrijkomende agrarische bebouwing in Heusden, Meierijstad, Sint-Michielsgestel, Boxtel en Vught. Doel van de gesprekken was de verhuurders te informeren over de mogelijke gevaren wanneer zij niet op de hoogte zijn van hun huurders en hun bezigheden. De verhuurders kregen ook een telefoonnummer dat zij kunnen bellen voor meer informatie of om vermoedens en informatie te delen.

Veel verhuurders hebben hun zaakjes goed op orde. Ze kennen hun huurders, hebben reservesleutels en dus toegang tot hun gebouwen en hebben goede huurcontracten. De meeste verhuurders waren tevreden met de gesprekken en de controles. “We controleren ter bescherming van verhuurders en om ondermijning tegen te gaan. Van de controles gaat bovendien een preventieve werking uit”, vertelt burgemeester Willemijn van Hees van Heusden namens de partners in het BIM. “Dat de meeste verhuurders prima weten waar ze mee bezig zijn, geeft aan dat we er samen in slagen criminelen buiten de deur te houden.”

300 loodsen en opslaglocaties
In de vijf gemeenten waar het BIM vorige week op pad was, werden bijna 300 loodsen en opslagplaatsen bezocht. Ondanks dat het algemene beeld is dat de verhuurders goed bezig zijn, werden er in de vijf gemeenten toch meerdere zaken aangetroffen die niet in orde waren. Voorbeelden zijn: milieuovertredingen, brandveiligheid, gestolen goederen, overtredingen van het bestemmingsplan, een zorgmelding vanwege het verblijf van kinderen, fraude met de Basisregistratie Personen, een hennepkwekerij die mogelijk in aanbouw was en illegaal aftappen van stroom. Slechts op drie locaties bleek de verhuurder géén goed beeld te hebben van zijn huurders. Regelmatig is er sprake van onder druk zetten of zelfs bedreigingen. Dit laatste is de reden waarom het interventieteam deze controles houdt. Het team wil voorkomen dat mensen in de greep komen van malafide huurders of criminelen en hen, ongewenst, faciliteren met de ruimte die verhuurd wordt.

Samen tegen ondermijnende criminaliteit
Door samen te werken in het Bestuurlijk Interventieteam Meierij staan de deelnemende overheden sterker. Daardoor kunnen zij inwoners en ondernemers beter helpen om criminelen, letterlijk, buiten de deur te houden. Bij het aanpakken van ondermijnende criminaliteit hebben de gemeenten de hulp nodig van inwoners en ondernemers. In de gesprekken met verhuurders heeft het BIM contactinformatie gegeven om verdachte situaties te melden. Door samen de ogen open te houden, krijgen criminelen geen kans.

Kijk ook bij

Museum van Gedenkplaats Kamp Haaren op afspraak open

De Gedenkplaats bevindt zich na de verwoestende brand, op de tijdelijke locatie aan het Gildepad …