Samen op paddenstoelenjacht

Ze laten zich weer volop zien: paddenstoelen! In zulke geheimzinnige gedaantes dat er wel een bijzonder verhaal achter moet steken. Ga op zoek naar de sporen van elfjes met toverstokjes, heksen, duivels en kabouters.

Als je daar niet in wilt geloven: de wondere wereld van de grote opruimers. Want dat is wat paddenstoelen (schimmels) doen, ze zijn volop aan de slag met dood hout en afgevallen bladeren. Pak maar eens een stukje schors van een wat oudere dode boom en je ziet vast schimmeldraden lopen. En waar je paddenstoelen boven de grond ziet, is het ondergronds een enorme wirwar van hardwerkende schimmeldraden. Die verwerken het natuurlijke afval tot herbruikbare grond. Een belangrijke schakel in de kringloop dus.

Al tien jaar neemt JeugdNatuurgroep Gestel maandelijks kinderen en hun (groot)ouders mee de natuur in. Door de coronamaatregelen is dat nu niet verantwoord, maar als gezin op pad kan wel en een paar vriendjes mee mag ook. Speciaal voor hen heeft JeugdNatuurgroep Gestel een mooie speurbrief opgesteld, met tips, weetjes en een kaartje. De route begint op het vaste startpunt van de Jeugdnatuurgroep: voor het buitenlokaal Haanwijk. De speurbrief is te vinden op www.natuurgroepgestel.nl onder JeugdNatuurgroep Gestel, je neemt hem eenvoudig mee op je telefoon.

Vroege wandeling?
Een vroege wandeling net na zonsopkomst geeft deze tijd van het jaar vaak een bonus: een berijpte paddenstoel levert echt een schitterend plaatje. Zelfs – of misschien juist – een verwelkende hoed wordt daarmee een topmodel. En wat te denken van de nevelslierten boven het land, de rode zonnegloed of verse dierensporen? Bij een vroege wandeling kijk je meestal met andere ogen en het geeft voor kinderen vaak een extra tintje avontuur.

Kijk ook bij

Gratis pakket voor Burendag op 25 september!

Zaterdag 25 september is het weer Burendag! Dit jaar is de behoefte aan samen zijn …