Samen kerst vieren in tijden van corona

’EngelenTafel’, de kracht van verbinding

Kerst gaat over dichtbij en samen. De EngelenTafel is een gezellige kersttafel voor wie graag huis en hart openstelt en thuis aan tafel mensen voor wie samen kerst vieren niet vanzelfsprekend is, ontvangt met kerst.

In deze periode met corona is dichtbij elkaar en het samenzijn niet verstandig. Oprichter Jeannette Saatrube: “Daarom hebben we met pijn in ons hart moeten besluiten dat er dit jaar géén EngelenTafels zullen komen omdat veiligheid en gezondheid voorop gesteld moet worden. Dat is echt ontzettend jammer, graag hadden we ook dit jaar samen kerst vieren voor duizenden mensen mogelijk willen maken.”

Hoe dan wél?
Niet samen aan een EngelenTafel, maar hoe dan wél dit jaar? Saatrube: “Natuurlijk kijken we naar andere vormen om aandacht te schenken en verbinding te maken. Zo sturen we iedereen die ooit aan een EngelenTafel te gast is geweest en van wie we het adres hebben, komende maand een kaartje om aan te geven wat er dit jaar verwacht kan worden van ons. Daarnaast vragen we de gastvrouwen en gastheren om tijdens kerstavond of de kerstdagen een passende vorm te vinden om toch even contact te maken of virtueel samen te zijn.”

FaceTime
Paola van Middelkoop ontvangt met haar gezin al jaren diverse gasten met kerst aan haar EngelenTafel. Paola: “Helaas kan dat dit jaar niet, maar we willen de gasten van eerdere jaren wel laten weten dat we aan hen denken. Bijvoorbeeld door een lekker taartje langs te brengen, een belletje met een kerstgroet, samen een kerstborrel drinken via FaceTime en ga zo maar door.” Dingen die natuurlijk iedereen kan doen om juist met kerst aandacht te hebben voor elkaar en voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Jeannette: “De vindingrijkheid van de coronatijd is dus ook deze kerst van groot belang! Wat doe jij voor de mensen om je heen?!”

Van 8 naar ruim 2000 gasten
De EngelenTafel is een warme kerstavond met oprechte aandacht voor mensen die graag samen kerst vieren en voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen, zingeving te vinden voor de kerstdagen en een warme kerst te hebben waaraan je met een dankbaar gevoel terugdenkt. Het initiatief van Jeannette Saatrube is zeven jaar geleden ontstaan toen ze thuis aan haar kersttafel acht onbekenden uitnodigde om samen kerst te vieren. Het werd een bijzondere en hartverwarmende avond. Dat vroeg om meer. Vanaf 2017 deelt ze haar verhaal en inspireerde vele anderen om mee te doen. En met succes; afgelopen jaar schoven ruim 2000 mensen aan ongeveer 425 tafels door heel Nederland aan. Velen zijn geraakt door het idee om meer om te zien naar anderen en geven op hun eigen manier invulling aan het gedachtengoed van de EngelenTafel. Geraakt door het idee en wil je meer weten? Kijk eens op www.engelentafel.nl wat je kunt doen en hoe je in contact kunt komen.

Kijk ook bij

Open Inloop PvdA-GroenLinks

Komende weken spreekt de Vughtse gemeenteraad o.a. over de vaststelling van beleidsnotitie Vrijkomende Agrarische Bebouwing …