(© Edwin Vermaas, Approach Golf)

’s Werelds grootste golfspektakel voor vrouwen op Bernardus Golf Cromvoirt

Nooit eerder was een Nederlandse golfbaan het strijdtoneel voor het meest prestigieuze evenement in het vrouwengolf. In september 2026 wordt op Bernardus Golf gespeeld om de Solheim Cup. Dat is de vrouwelijke tegenhanger van de Ryder Cup voor mannen.

Het format van de twee toernooien is hetzelfde: de twaalf beste golfers van de USA en de 12 beste spelers van Europa strijden elke 2 jaar afwisselend in de VS en Europa om de eer van hun team. Prijzengeld: 0 euro! Tot nu toe werd 16 keer om de Solheim Cup gespeeld. Team USA won tot nu toe 10 keer en Europa 6 keer. De twee laatste edities in 2019 en 2021 werden door team Europa gewonnen. Vanaf 2024 spelen de vrouwen in de even en de mannen in de oneven jaren.

Bij de feestelijke bekendmaking op 15 november van de komst van de Solheim Cup naar Bernardus, vertelden de Schotse Solheim Cup-legende Catronia Matthew en de eerste Nederlandse deelneemster in Team Europa Christel Boeljon over hun ervaringen met het spelen in een vertegenwoordigend team.
Matthew: “Normaal gesproken is golf een individuele sport, maar bij de Solheim Cup is dat helemaal anders. Het teamgevoel vindt iedereen geweldig met de twaalf spelers, de captain, vice-captains en de rest. Dat brengt de deelnemers samen in die week. Het is de meest beangstigende, maar tegelijkertijd de beste ervaring van mijn leven.”
“Het is ontzettend gaaf om in dit evenement te spelen. Het is moeilijk te beschrijven in woorden, maar dit zijn de toernooien waar je professioneel golf voor speelt. Het zijn herinneringen die je nooit meer vergeet. Een unieke ervaring”, aldus Boeljon.

Logistieke uitdaging
Bij de laatste editie in 2021 was de Solheim Cup in 700 miljoen huiskamers in 239 verschillende landen te zien. Is de tv-aandacht voor dit evenement enorm, wat te denken van het te verwachten aantal toeschouwers en supporters? Tijdens de drie dagen dat het toernooi duurt, worden 100.000 bezoekers verwacht. Op zijn zachts gezegd wordt het een enorme uitdaging voor de organisatie om dit aantal naar de baan van Bernardus te leiden. We spraken hierover met Jeroen Stevens, directeur Nederlandse Golf Federatie. “In 2026 verwacht de NGF 100.000 bezoekers uit ruim 30 landen. Een reële inschatting, gebaseerd op de toeschouwersaantallen van voorgaande Solheim Cup-edities.” Ter vergelijking: tijdens de The Dutch Open afgelopen voorjaar bezochten 35.000 toeschouwers gespreid over 4 dagen Bernardus. Stevens vertelt verder dat het niet de bedoeling is om tienduizenden auto’s naar Cromvoirt te brengen; wat dat betreft heeft de organisatie bij de voorbereiding al gekeken naar de organisatie van de Formule 1 op Zandvoort. De bedoeling is een duurzame oplossing uit te werken voor de komst van zoveel mensen. Daarbij moet worden gedacht aan trein-, bus- en fietsvervoer en combinaties daarvan. Ook wordt de route naar de ingang van Bernardus Golf verplaatst om verkeerstromen door de kern van Cromvoirt te vermijden. Voorwaar, een enorme uitdaging die in samenspraak met de gemeente Vught zal worden opgelost. Anderzijds, er is nog 4 jaar te gaan voor het zover is.

Om een indruk te krijgen van dit evenement, klik hier.

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …