’s-Hertogenbosch heeft eigen speelfilm: Moerasdraak

Een moderne avonturenfilm, waarin Bossche studenten zichzelf in gevaarlijke situaties brengen terwijl ze ook vertellen over de geschiedenis van ’s-Hertogenbosch. Het klinkt als een combinatie tussen een bioscoopfilm en een documentaire en dat is precies wat Moerasdraak is. Een spraakmakende filmproductie gemaakt door jonge filmmakers en studenten uit de omgeving.

De crew op draaidag 11 in de Moerputten

“Een film die vertelt over de geschiedenis van onze mooie stad, zonder dat het een informatieve of educatieve film is, maar juist een film die spannend is en een mooi verhaal vertelt”, is de beschrijving van Moerasdraak volgens Bosschenaar en filmmaker Ruben Swart, die de film heeft geschreven en geregisseerd. Afgelopen anderhalf jaar heeft Swart aan de film gewerkt met andere jonge filmmakers en studenten van Avans Hogeschool en het Koning Willem I College. “Het was echt geweldig om met elkaar ervaring op te doen op onze filmset, waar we ook nog op de meest bizarre locaties kwamen te staan. Van het stadsarchief tot de moerassen bij de Moerputten, voor velen was het de eerste keer op een filmset, maar we hebben er echt iets heel moois van kunnen maken.” Aldus Swart.

Het was niet bepaald eenvoudig om Moerasdraak te maken, de film is gemaakt tijdens de coronapandemie. Maar toch is alles uiteindelijk goed gekomen. “Het was spannend, maar doordat we met zo een gemotiveerde groep jonge mensen werkten hebben we het toch allemaal kunnen doen, ondanks de nodige tegenslagen zoals een coronageval tijdens het filmen”, vertelt Koen Raedts, cinematograaf en tevens medeproducent van de film. “Maar wat we hebben neergezet is een film om enorm trots op te zijn.”

De film vertelt het verhaal van Sarah, een studente uit ’s-Hertogenbosch die met haar projectgroep een documentaire moet maken over de bijnaam van de stad: Moerasdraak. Al snel komen ze op vreemde aanwijzingen die hun naar een diep bewaard geheim leiden. De vraag luidt of er dan echt iets heeft geleefd rondom de stad dat de naam Moerasdraak heeft opgeleverd. Een documentaire met een fictieve rode draad die de film leidt, ook een mockumentary genoemd.

Met 42 minuten is de film een korte speelfilm, wat ook de kracht ervan is volgens Swart: “We hebben een film gemaakt die in een korte tijd een persoonlijk verhaal over Sarah vertelt, maar ook onze stad en natuurgebieden laat zien. De film is kort genoeg om vooraf aan een bezoek aan onze mooie stad Den Bosch te tonen, of om te gebruiken bij bijvoorbeeld geschiedenis of maatschappijleer. Maar lang genoeg om mensen mee te slepen in een avontuur, althans, dat hopen we uiteraard!” De film is gefinancierd door jongerenproject Cityboost, omdat de film de stad en de geschiedenis aankaart en behapbaar maakt voor onder andere een jongere doelgroep. “Ik hoop dat iedereen die onze stad ook maar een beetje interessant vindt, of het nou Bosschenaren zijn of niet, onze film gaat kijken en zich laat meeslepen in dit Bossche avontuur.”

Moerasdraak is vanaf 29 mei te zien in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch.

Kijk ook bij

‘De Klimaatpiraat’ in Theater aan de Parade

Zondag 9 juni Orthense Harmonie met Hans Tervoort als Klimaatpiraat Je bent zo’n 10 jaar …