SONY DSC

Ryan Gerrits dankzij ‘OAD’ aan de slag bij Blizo in Vught

“Ik doe weer helemaal mee in de maatschappij”

“Vandaag pak ik zeepjes in. Op andere dagen zijn het nietjes. Maar het leukst vind ik schroefjes tellen. Elke keer honderd stuks verzamelen en dan inpakken.” Ryan Gerrits (21) heeft het prima naar zijn zin op de werkvloer van Blizo in Vught. Dankzij het initiatief OAD (Ontwikkelingsgerichte Arbeidsmatige Dagbesteding) neemt hij weer deel aan het arbeidsproces. “Stapje voor stapje ben ik op de weg terug en dat voelt zó goed.”

Ryan heeft een jaar geleden een psychose gehad en had last van stemmen in zijn hoofd. “De teamleider bij mijn toenmalige werkgever zag dat het niet goed met me ging en trok meteen aan de bel”, blikt Ryan terug. “Negatieve ervaringen in mijn eerste baan zorgden voor veel spanningen in mijn hoofd. Ik kon er niet meer van loskomen en kreeg er steeds meer last van.” De jonge Gestelaar ging met ziekteverlof en nam niet veel later noodgedwongen afscheid van zijn vertrouwde werkkring. “Ik ben ongeveer een jaar thuis geweest en lag eigenlijk alléén maar op bed. Ik was te ziek om iets te doen. Gelukkig heb ik de juiste medicijnen gekregen waardoor het steeds beter met me gaat.”
Zijn begeleider bij de Vughtse GGZ-instelling Reinier van Arkel bracht hem in contact met sociaal werkbedrijf WSD in Boxtel. Dat vond een leuke job voor hem. “Nu werk ik alweer drie maanden met behoud van mijn WW-uitkering bij Blizo.”

Fluitend naar huis
Het initiatief OAD waaraan Ryan meedoet, is opgezet door Reinier van Arkel, WSD en Weener XL. Dit gezamenlijke project heet ‘Samenwerkingsverband GGZ-Werk’ en wil zoveel mogelijk mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid arbeidsmatige dagbesteding bieden. “Met succes”, glimlacht Ryan trots. “Ik vind het heerlijk om weer aan het werk te zijn. Dankzij mijn werk bij Blizo doe ik weer helemaal mee in de maatschappij.”
De Gestelaar werkte aanvankelijk enkele dagdelen per week, maar is sinds kort 32 uur op de werkvloer te vinden. “Ik werk nu drie hele en twee halve dagen”, glundert hij. “Aan het einde van de week ben ik best moe hoor. Maar ik ga elke dag fluitend op de fiets naar huis.” Ryan kan weer genieten van het leven. Hij is trainer/begeleider van het zevende voetbalelftal van SCG ’18 in zijn woonplaats en gaat graag chillen met zijn vrienden. “Soms gaan we ook met z’n allen op stap in Den Bosch. Heel gezellig.”

Een toffe baan
Ryan vertelt dat hij zich door zijn dagelijkse werkritme bij Blizo steeds beter voelt. “Ik heb soms wel eens last van concentratieproblemen, maar verder gaat het goed. Het medicijngebruik wordt rustig afgebouwd en ik voel dat ik steeds dichter bij een volgende stap zit: een toffe baan. Waar? Ik zou het wel leuk vinden om bij kringloopwarenhuis Het Goed aan de slag te gaan. Spullen sorteren of – nóg leuker – met een busje bij de mensen thuis ophalen.”

Kijk ook bij

Huisvesting arbeidsmigranten in Vught

Ook in de Vughtse economie spelen arbeidsmigranten een rol van betekenis omdat werkgevers steeds vaker …