Ruud van Lieshout

Ruud van Lieshout, 72 jaar geluid op topniveau

Op vrijdag 16 juli werd Ruud van Lieshout, geluidstechnicus en auteur van het boek ‘Band Loopt, Backstage verhalen uit de platenstudio’, maar liefst zevenennegentig jaar. Hij is nog immer rap van tong, adrem, humoristisch en bijzonder helder van geest. Hij is geboren in ’s-Hertogenbosch en ging voor radiowerk naar Indonesië, waarna hij een studio had in zijn geboorteplaats. Vervolgens gesetteld in Laren voor zijn werkzaamheden in de Hilversumse geluidstudio’s van Phonogram.

Hij heeft een lange en indrukwekkende carrière achter de rug, en werkte met alle grote Nederlandse artiesten van 1956 tot 2008, zoals Ramses Shaffy, Wim Sonneveld, Wim Kan, Willem Nijholt, Jasperina de Jong, Rita Reys, De Dutch Swing College Band, Marinierskapel, etc., etc., maar ook met bijvoorbeeld Richard Groenendijk en Mariska van Kolck. Opnamen van analoog tot digitaal, van mono tot stereo en quadrofonie, van 2 tot tig sporen. Hij heeft het allemaal meegemaakt. Hij beschreef dit in zijn boek ‘Band Loopt, Backstage verhalen uit de platenstudio’. Het boek zit boordevol foto’s, verhalen van Ruud en brieven van een aantal artiesten waar hij mee gewerkt heeft.

Zijn carrière begon in Indonesië, in 1949, waar hij radiotechnicus was. Na 4 jaar startte hij zijn eigen studio ‘Geluid- en Opnamestudio Polyhymnia’ in zijn geboorteplaats ’s-Hertogenbosch. Vanaf 1956 werkte hij voor Phonogram in de Hof van Holland Studio, in de Larense Lumière en in de Honingstraat Studio waarvan hij tevens manager was en tot zijn pensioen in De Wisseloord Studio’s in Hilversum.

Na zijn pensionering is hij actief gebleven doordat vele artiesten, waaronder Seth Gaaikema en Paul van Vliet hem bleven vragen voor hen het geluid te doen bij opnamen en theatervoorstellingen. Vanaf 1991 is hij o.a. door theaterproductiemaatschappij American Songbook Productions en Impact Entertainment gevraagd opnamen te maken van theaterproducties, zowel audio als video.

Regelmatig was hij gast bij radio uitzendingen omdat hij zoveel te vertellen heeft en zijn verhalen niet verloren mogen gaan. Hij heeft in zijn eigen uurtjes radio gemaakt voor een aantal radiozenders. Naast zijn werkzaamheden op audio gebied, filmde hij tot voor kort op verzoek van producenten theaterproducties, waar hij promo’s van maakte, o.a. voor op YouTube. Bovendien geeft hij regelmatig advies aan jonge geluidstechnici die in zijn akoestische stijl willen opnemen.

Tot de corona uitbraak was hij actief met geluid, hij golfde en wandelde graag. Nu is hij nog altijd bezig met geluid en met schrijven. Hij heeft het afgelopen quarantainejaar benut voor het schrijven van een nieuw boek met zijn favoriete opnamen uit zijn archief, met 4 CD’s met zijn opnamen erin, voor besloten kring. Nu is hij is bezig met de tekst en samenstelling van CD5. Het houdt hem bezig en zijn geest scherp.

Voor meer informatie over Ruud en het boek ‘Band Loopt’: https://boek.nodig.nl/

Kijk ook bij

Politie waarschuwt voor nepagenten

De politie Oost-Brabant krijgt steeds meer meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van …