Roxane van Iperen over ’t Hooge Nest

Vrijdag 25 november 20.30 uur spreekt Roxane van Iperen in Lambertuskerk Vught over haar boek ’t Hooge Nest.

Roxane van Iperen schreef in 2018 met ’t Hooge Nest een bestseller, die inmiddels in 17 talen is uitgegeven en wordt verfilmd. Onder de titel The Sisters of Auschwitz prijkte het boek vorig jaar zelfs op de tweede plaats van de bestsellerlijst van The New York Times. Op vrijdagavond 25 november komt Van Iperen naar Vught en gaat ze met journalist Twan van den Brand in gesprek over de totstandkoming van het boek, de impact die het had en het wereldwijde succes. Nationaal Monument Kamp Vught organiseert deze avond in samenwerking met het Lambertuspodium.

Bijzonder
In de Lambertuskerk, het oudste monument van Vught, vertelt Van Iperen over de bijzondere wijze waarop haar boek tot stand is gekomen. Roxane van Iperen koopt in 2012 met haar man de villa ’t Hooge Nest in Naarden. Het blijkt een bijzonder huis te zijn. De Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper hebben hier tijdens de Tweede Wereldoorlog onder de neus van Anton Mussert tientallen Joodse onderduikers ondergebracht. Pas tijdens de verbouwing ontdekt Van Iperen wat zich er heeft afgespeeld en ontrafelde ze het waargebeurde verhaal van twee moedige vrouwen, een onderduikfamilie in ’t Gooi en het onvermijdelijke verraad.

Een ongekend succes
Roxane van Iperen (1976) bracht haar tienerjaren door in het buitenland en deed vervolgens eindexamen in Sint-Michielsgestel. Zij studeerde rechten in Amsterdam, begon haar carrière als advocaat en werkte als bedrijfsjurist. In 2016 debuteerde ze met de roman ‘Schuim der aarde’. In november 2018 verscheen ’t Hooge Nest, haar eerste non-fictieboek. “Ik wilde enkel de geschiedenis van een huis en twee bijzondere Joodse vrouwen vastleggen, binnen een waarheidsgetrouwe context van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Dat zoveel lezers het boek hebben omarmd, is voor mij tot op de dag van vandaag onverklaarbaar, maar daarom niet minder geweldig. De mechanismen van uitsluiting en onderdrukking, van wegkijken, moed en verzet: ze zijn complex, universeel en tijdloos.”

Brieven aan ’t Hooge Nest
In september 2021 bracht Van Iperen een bundeling uit van brieven die ze heeft ontvangen na de publicatie van haar bestseller, onder de titel Brieven aan ‘t Hooge Nest. Van Iperen: “Ik heb doorlopend prachtige brieven uit de hele wereld mogen ontvangen van mensen met oorlogstrauma’s. Die verzameling vormt een soort reflectie op de Tweede Wereldoorlog anno nu.”

Reserveren
De Lambertuskerk is geopend vanaf 19.45 uur; het interview begint om 20.30 uur. De entree is 10 euro, inclusief koffie of thee vooraf; contant of online op 25 november te betalen via QR-code. Reserveren is noodzakelijk via lambertuspodium@gmail.com of via 06-12214899. ’t Hooge Nest en Brieven aan ’t Hooge Nest zijn op 25 november te koop in de Lambertuskerk.

Kijk ook bij

Hennepkwekerij met 300 planten in huis Vught

De politie heeft maandag na een melding een hennepkwekerij gevonden in een huis aan de …