Rook- en stookverbod in de bossen en op de hei

Het is al langere tijd droog en het risico op brand in de natuur is groot. Daarom geldt in de gemeente Vught een rook- en stookverbod in bossen, op heide- en veengronden en binnen een afstand van 30 meter daarvan. Politie en Boa’s zullen hier op handhaven.

Het rook- en stookverbod geldt tot nader order. De burgemeester van Vught kan het verbod beëindigen als de weersomstandigheden veranderen. Het verbod geldt niet voor gebouwen, tuinen en erven in het gebied.

Wat te doen bij een natuurbrand?
Wacht hulp niet af maar breng uzelf in veiligheid. Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand. Daarmee is de kans kleiner dat de brand u inhaalt. Help anderen op een veilige plek te komen en bel 112. Geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door.

Pas op met …
Ook waarschuwt de brandweer voor brand die per ongeluk ontstaat. Niet alleen in de natuur, maar overal. Gooi daarom sigaretten en glas altijd in de afvalbak, pas op met hete kolen van de barbecue en opgehoopt tuinafval en parkeer uw auto met een hete uitlaat niet in hoog en droog gras. Gaat u met de auto naar bos of heide, parkeer dan op de parkeerplaats en hou de bospaden vrij. Geef de hulpdiensten de ruimte.

Tips en advies
Meer tips en adviezen vindt u bij de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Kijk op www.vrbn.nl/wat-te-doen/natuurbrand.

[Tekst: gemeente Vught]

Kijk ook bij

Lezing ‘Portretten uit de Bourgondische en Habsburgse tijd’

Op 8 februari geeft Joyce Tritschler-van Os een lezing in DePetrus over portretten uit de …