Rondleidingen over Fort Isabella vanaf zaterdag 4 juli

Het is weer mogelijk om rondleidingen over Fort Isabella te organiseren. De versoepeling van de coronamaatregelen maakt het volgens Stichting Fort Isabellekazerne weer veilig en verantwoord om kleinere groepen over het historische terrein te gidsen.

Op zaterdag 4 juli opent het museum over het Regiment Wielrijders weer maandelijks de deuren. Daar worden voortaan ook de historische vondsten tentoongesteld die afgelopen jaar uit de oostelijke gracht zijn opgevist.

Rondleidingen
Wim Kievits van Stichting Fort isabellakazerne: “We zijn verheugd weer gasten te kunnen gidsen door 400 jaar geschiedenis op één bijzondere plek: Fort Isabella en de Isabellakazerne. Het gaat om groepsrondleidingen voor maximaal 10 personen en maximaal twee gelijktijdige groepen. Naar wens kunnen we de lengte of het onderwerp van de rondleiding aanpassen.” Meer informatie over de mogelijkheden en kosten vindt u op website: www.fortisabellakazerne.nl.

Museum Regiment Wielrijders
Het museum Regiment Wielrijders vertelt het verhaal van het Regiment Wielrijders, dat van 1922 tot 1940 op de Isabellakazerne gelegerd was. Dit regiment leverde in mei 1940 dapper strijd tegen de Duitse invallers, maar tegen een hoge prijs. Het museum opent weer op de eerste zaterdag van iedere maand, van 14.00 tot 16.30 uur, maar let op: een bezoek is alléén mogelijk als u vooraf hebt gereserveerd vanwege het beperkte aantal bezoekers dat gelijktijdig toegelaten kan worden. Reserveren kan via info@fortisabellakazerne.nl of 06-43233275. De eerste openstelling is op zaterdag 4 juli. Het museum is gevestigd op de zolder van het hoofdgebouw op Fort Isabella. Entree: 2 euro per volwassene, tot 18 jaar gratis. Tijdens openingsdagen start om 14.00 uur bovendien een gratis instaprondleiding. U dient ook hiervoor vooraf te reserveren.

Grachtvondsten
In mei 2019 werden door magneetvissers niet-geëxplodeerde explosieven uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen in een van de grachten van Fort Isabella. Het hele gebied werd afgezet en in de maanden daarna werden grote hoeveelheden munitie geruimd. Er werden echter ook andere objecten aangetroffen, die onschadelijk en van historische waarde waren. Het bleken kleine stukjes in de puzzel van de gevechten rond de bevrijding van Vught in oktober 1944: o.a. uitrusting van soldaten, delen van granaten, Britse en Duitse helmen en een gasmasker. Deze vondsten zijn te bezichtigen in het museum.

Veiligheid
Kievits: “We kijken ernaar uit u weer te verwelkomen in ons museum en tijdens rondleidingen. Voor uw en onze gezondheid is er een coronaprotocol opgesteld. Bij uw reservering voor museumbezoek of een rondleiding wordt u nader geïnformeerd over de getroffen voorzorgsmaatregelen.”

Kijk ook bij

Martien en Jet van Broekhoven 65 jaar getrouwd

Martien (87) en Jet (86) van Broekhoven zijn op 20 juli 65 jaar getrouwd. Zij …