Rondleiding Eendenkooi Maaspoort 15 oktober

In het burgemeester Van Zwietenpark, midden in de wijk Maaspoort, ligt een eeuwenoude eendenkooi verscholen. Omgeven door een brede sloot waardoor de eendenkooi afgesloten is als stiltegebied. Er is niet vaak de gelegenheid om onder leiding van een van de beheerders een kijkje te nemen in dit 4 hectare groot mooie natuurgebied.

Op 15 oktober kunt u dit onbekende maar o zo mooie pareltje van ’s-Hertogenbosch ontdekken in de wijk Maaspoort. Tijdens de rondleiding kunt u genieten van een onverwacht, prachtig stukje natuur. U krijgt uitleg over de werking van een eendenkooi, het vangen, het beroep van kooiker en kunt u het in 2012 herbouwde kooihuisje bewonderen. Kortom, een uniek kijkje ‘achter de schermen’ van deze eendenkooi, een cultuurhistorisch natuurmonument uit 1672.

(Foto: Jan Verhoeven)

Het blad aan de bomen is al aan het verkleuren, het harde zomergroen begint plaats te maken aan de vele kleurschakeringen van de herfst. Hopelijk nog blauwe luchten en prachtige wolken, wellicht een zonovergoten dag.
Misschien een glimp van het ijsvogeltje of (sporen van) de bever. Op zondag 15 oktober staan de gidsen klaar voor een rondleiding. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. Het is een natuurgebied; denk aan uw kleding en schoeisel. Een rondleiding in de eendenkooi duurt ruim 1 uur. Er wordt gewerkt met 4 tijdsloten waarvoor u zich kunt opgeven: 9.00 – 10.00 – 11.00 – 12.00. U kunt u opgeven door middel van het sturen van een mail naar r.a.m.stokman@home.nl. De maximale groepsgrootte is 15 personen. Vol is vol.

U vindt de Eendenkooi Maaspoort in het burgemeester Van Zwietenpark. Langs het fietspad dat parallel loopt aan de A59 ziet u aan de zuidkant van de eendenkooi een steiger met bruggetje. Aan de borden kunt u zien dat dit de ingang van de eendenkooi is. Uw auto kunt u parkeren bij de Hazenburgstede achter het gebouw van de scouting DEBONO (op 500 meter afstand). Bezoek www.eendenkooimaaspoort.nl voor meer informatie over de historie van de eendenkooi en de stichting. Voor meer informatie kunt u terecht bij Rut Stokman.

Kijk ook bij

Naam Wasserij De Spuistroom terug in de Uilenburg

Sinds 21 juni 2024 is de originele ‘Eerste steen’ uit 1949 terug op het terrein …