Rondleiding Eendenkooi Maaspoort 14 juli

In het burgemeester Van Zwietenpark ligt midden in de wijk Maaspoort een eeuwenoude eendenkooi verscholen. Omgeven door een brede sloot waardoor de eendenkooi afgesloten is als stiltegebied. Er is niet vaak de gelegenheid om onder leiding van een van de beheerders een kijkje te nemen in dit natuurgebied van 4 hectare.

Op zondag 14 juli kunt u dit pareltje van ’s-Hertogenbosch ontdekken in de wijk Maaspoort. Tijdens de rondleiding kunt u genieten van een onverwacht, prachtig stukje natuur. U krijgt uitleg over de werking van een eendenkooi, het vangen, het beroep van kooiker en kunt u het in 2012 herbouwde kooihuisje bewonderen. Kortom, een uniek kijkje ‘achter de schermen’ van deze eendenkooi, een cultuurhistorisch natuurmonument uit 1672.

De bomen in het harde zomergroen, vele kleurschakeringen. Hopelijk blauwe luchten en een zonovergoten dag. Wuivend riet, hoog gras, bloeiende planten, bessen in ontwikkeling. Wellicht een glimp van het ijsvogeltje of (sporen van) de bever. Op zondag 14 juli staan de gidsen klaar voor een rondleiding; deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Het is een natuurgebied; denk aan uw kleding en schoeisel. Een rondleiding in de eendenkooi duurt ruim 1 uur. Er wordt gewerkt met 3 tijdsloten waarvoor u zich kunt opgeven: 10.00, 11.00 en 12.00 uur. U kunt u opgeven door middel van het sturen van een mail naar r.a.m.stokman@home.nl. De maximale groepsgrootte is 15 personen. Vol is vol.

U vindt de Eendenkooi Maaspoort in het burgemeester Van Zwietenpark. Langs het fietspad dat parallel loopt aan de A59 ziet u aan de zuidkant van de eendenkooi een steiger met bruggetje. Aan de borden kunt u zien dat dit de ingang van de eendenkooi is. Uw auto kunt u parkeren bij de Hazenburgstede achter het gebouw van de scouting DEBONO (op 500 meter afstand). Bezoek www.eendenkooimaaspoort.nl voor meer informatie over de historie van de eendenkooi en de stichting.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …