Rien en Marietje Spooren 60 jaar getrouwd

Op maandag 9 mei 2022 zijn Rien Spooren en Marietje Spooren-Habraken 60 jaar getrouwd. Ze hebben elkaar 67 jaar geleden leren kennen tijdens danslessen bij Leenders in Den Bosch. De dansles van Marietje begon pas na de dansles van Rien, maar aangezien er te weinig jongens waren, werd Rien gevraagd ook aan de dansles daarna deel te nemen. Dit ‘jongenstekort’ leidde tot een eerste kennismaking. Later kwamen ze elkaar weer tegen tijdens kermissen in omliggende dorpen. Onder de klanken van livemuziek in de danstenten sloeg de vonk over en is de liefde opgebloeid.

Rien werd geboren aan het Boerenlaantje (nu Titus Brandsmalaan) in Vught. Daar, waar nu het Maurick College staat, stond de boerderij van zijn vader en moeder. Deze monumentale boerderij, waar Rien goede herinneringen aan heeft, staat er niet meer. Wel staan er nog twee van de drie linden die destijds voor de gevel stonden. De aalvlugge en sportieve Rien volgde onderwijs aan de Aloysiusschool. Vanuit de achterste schoolbanken waarop hij plaats moest nemen, ging hij echter al op zeer jonge leeftijd op de boerderij helpen. Daarna werd hij eerste werknemer bij het vleeswarenbedrijf van Godfried Boers. Hij zou de rest van zijn werkende leven bij dit almaar groeiende bedrijf verbonden blijven.

Marietje werd ‘op de Beek’ geboren. Deze buurtgemeenschap tussen Gemonde en Schijndel bevindt zich in de mooie Meierij van Den Bosch. Ze ging in Gemonde naar de lagere school en moest daarna, mede door het vroege overlijden van haar vader, thuis het huishouden runnen. ‘De Beek’ was destijds wat afgelegen en alleen bereikbaar over onverharde wegen. Rien kan mooi beschrijven hoe de verharde wegen bij St.-Michielsgestel eindigden en overgingen in zandpaden die bij slecht weer veranderden in bijna onbegaanbare modderpaden waar je diep in wegzakte.

Rien en Marietje zijn in Vught gaan wonen. Eerst op een bovenwoning schuin boven de oude brandweerkazerne in de Dorpstraat. Daar werden hun twee zonen René en Ron geboren. Marietje was vanuit haar jeugd in de landelijke buurtgemeenschap Beek veel ruimte en vrijheid gewend en kon maar moeilijk aarden in de bovenwoning aan de Dorpsstraat. “Het Reeburgpark is fijn, maar na een tijdje ken je die rondjes met de kinderwagen wel”, zegt ze nu nog wel eens. Na een tijdje verhuisde het gezin naar de Piacenzastraat, toen nog de uitgaande weg richting Esch. Daar werd dochter Anita geboren. Vught-Zuid zag er toen nog geheel anders uit. Hageland, Maasland en Klein Brabant waren er nog niet, om over de Vughtse Hoeven maar te zwijgen. Aan de Piacenzastraat zelf stonden destijds ook slechts enkele woningen. Je reed daar Vught al uit. Vervolgens heeft het gezin gedurende langere tijd op de hoek van de Lidwinastraat en de Servatiusstraat gewoond. Daar groeiden de kinderen op en vanuit daar vlogen zij ook uit. Rien en Marietje zijn uiteindelijk naar de Boterbloemstraat verhuisd, waar ze nu nog steeds met veel plezier en in goede gezondheid wonen.

Tijdens hun gehele getrouwde leven wonen Rien en Marietje in Vught. Marietje is onder andere actief geweest bij de Adelaar, de KVO en binnen de parochie van de Paulus en St.-Jans kerk. Rien ging sporten bij de veteranen van de Essche Boys, nam deel aan een wielrenclubje op zondagochtend en tennist nog steeds actief bij TV Bergenshuizen. Samen hebben ze altijd graag en veel gereisd. Al voor hun huwelijk gingen ze er met de Bedford op uit. Met achterin een grote olietank gevuld met extra brandstof reden ze naar Zuid-Limburg, Cochem en de Bodensee. Later hebben ze grote delen van Europa en de wereld bezocht. Na het pensioen van Rien hebben ze samen lange fietstochten door Europa gemaakt. Skiën in de winter maakte langzaamaan plaats voor enige weken overwinteren in mediterrane streken.

Momenteel brengen ze samen tijd door met tuinieren, wandelen en fietsen. Natuurlijk genieten ze ook van de momenten met kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden. Ze zullen ongetwijfeld ook gaan genieten van hun 60-jarig huwelijksjubileum. Ze zijn blij en dankbaar dit samen te hebben mogen bereiken en hopen nog gedurende langere tijd samen te kunnen genieten van de mensen om hen heen en van de Brabantse geneugten.

Kijk ook bij

Geef jouw sportkleding een tweede kans

Na de zomervakantie wordt voor de 6e keer de Sportkleding Weggeefbeurs gehouden. Vanaf april is …