De Riemersma Leasing Kangoeroeloop kan, met behulp van een app, in kleine groepjes gelopen worden. (Foto: Annet van Esch)

Riemersma Leasing Kangoeroeloop 2020: niet massaal, maar virtueel

De Riemersma Leasing Kangoeroeloop hoort eigenlijk nét zozeer bij de kerstdagen als een kerstboom met pakjes eronder, sfeervolle kerstmuziek en de film Scrooge op tv. Het recreatieve loopevenement van sportclub Prins Hendrik heeft er inmiddels al 48 edities op zitten en weet jaarlijks tussen de 2.000 en 2.500 deelnemers op tweede kerstdag sportief in actie te krijgen. Dat wordt in dit door corona overschaduwde jaar even ánders. De organisatie heeft ervoor gekozen om de Kangoeroeloop niet als massa-evenement door te laten gaan, maar aan te bieden in virtuele vorm.

Prins Hendrik en partner Riemersma Leasing uit ’s-Hertogenbosch waren er eigenlijk snel uit. In een jaar waarin door corona tal van evenementen geen doorgang kunnen vinden, past ook geen drukke editie van de Kangoeroeloop op tweede kerstdag. “Vrijwel alle grootschalige loopevenementen hebben er dit jaar voor gekozen om een jaartje over te slaan óf om hun evenement in een aangepaste vorm te laten plaatsvinden. Denk bij die laatste variant bijvoorbeeld aan de Vierdaagse van Nijmegen, waarbij wandelaars met behulp van een app tóch vier dagen op pad konden”, stelt voorzitter Rien van Haperen.

De vereniging zag geen heil in een uitgeklede versie van de Kangoeroeloop, waarbij deelnemers de keuze hebben uit zes verschillende afstanden (5 – 7,5 – 12 – 15 – 21 en 27 kilometer) plus nog een Kidsrun. Sinds vorig jaar maakt – met ondersteuning van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Vught – ook de Paraloop voor sporters met een beperking integraal deel uit van de Kangoeroeloop. Dit alles tekent ook het veelzijdige karakter van dit loopevenement. Het belang van de volksgezondheid staat echter voorop en om die reden is besloten het evenement dit jaar in een andere, meer virtuele, vorm aan te bieden. Daarmee wordt ook de druk op de projectgroep en de grote groep vrijwilligers in deze periode ontlast.

Virtueel
Mogelijkheden zijn gevonden in de ontwikkeling van een app, waarmee de Riemersma Leasing Kangoeroeloop 2020 en de Paraloop virtueel kunnen worden aangeboden. Met de app kan iedereen op het door hem of haar gewenste tijdstip, alléén of in een klein groepje, tóch zijn of haar favoriete afstand van de Kangoeroeloop lopen. En dat hoeft dus ook níét per se op tweede kerstdag te zijn. Nadere informatie over de app én de virtuele Riemersma Leasing Kangoeroeloop met trainingsschema’s volgt snel. Rien van Haperen is erg tevreden met de gevonden vorm: “Zo kunnen we de traditie van de Kangoeroeloop op tweede kerstdag tóch in ere houden, zónder dat we daarbij grote risico’s nemen en de deelnemers én onze vrijwilligers voor het blok zetten. Gezondheid gaat volgens het bestuur van Prins Hendrik en Riemersma Leasing boven álles. Ik hoop dat er dan ook heel veel mensen virtueel mee gaan lopen.”

Kijk ook bij

Doe mee aan de huisdier look-a-like challenge!

En win een professionele fotoshoot met je huisdier, aangeboden door knapdier.nl – Fotografie Doe samen …