Relatiekomedie ‘Perfect Cadeau’ heeft Brabantse cast

Op 30 juni gaat in de Verkadefabriek met ‘Perfect Cadeau’ van regisseur Martijn Hullegie de eerste Nederlandse speelfilm in première die gemaakt is met behulp van de Meisner-techniek. De film heeft een bijzonder Brabants tintje: de cast komt geheel uit de regio Den Bosch en ieder van de spelers heeft de acteeropleiding voltooid aan de Bossche Meisner Acteerstudio. De film werd deels opgenomen in Vught.

In de film ontspoort een moeizaam familiediner als de veertigjarige Sylvia aan haar man en zijn twee broers bekent zwanger te zijn, maar weigert te onthullen wie de vader is. De getroebleerde relatie tussen de drie broers komt verder onder druk te staan als blijkt dat elk van hen een eigen geheime geschiedenis met Sylvia heeft.

Zonder script
Het wonderlijke aan deze film is dat het complexe verhaal, met zijn disfunctionele familiedynamiek en gecompliceerde karakters, letterlijk uit het niets is ontstaan: een lege kamer, een tafel, vier stoelen en vier bevlogen acteurs. Onder leiding van de ervaren regisseur werd zonder script, verhaal of thema met behulp van de Meisner-improvisatietechniek een complete speelfilm ontwikkeld.

Niet spelen, maar luisteren
De Amerikaan Sanford Meisner ontwikkelde de techniek in de jaren 1930 en geldt als de tegenhanger van het veel bekendere Method Acting dat door Lee Strasberg bekendheid verwierf. Martijn Hullegie: “De kern van de Meisner-techniek is niet spelen maar luisteren.” Bij Method Acting gaat de reis naar binnen: de acteur onderzoekt zijn eigen innerlijke psychologie als inspiratiebron. Meisner is een reis ‘naar buiten’, naar de ander toe. Acteurs luisteren naar elkaar en reageren uitsluitend op wat de ander communiceert in woord en gebaar. Vanuit dit heen-en-weer-spel ontstaan razendsnel complexe situaties, van waaruit zich karakters ontwikkelen.”

Volgens Hullegie stelt de Meisner-techniek je in staat om haakse bochten in het verhaal te ontdekken, die bij een traditioneel ontwikkelingsproces al snel ‘weggepolijst’ worden. Hullegie: “Het verhaal stuurde zichzelf en sleepte de vier acteurs en hun regisseur mee op een reis naar volslagen onverwachte plekken.” Het resultaat is een zeer ongewone, soms wrange komedie, met complexe karakters.

Best bewaarde geheim
De Meisner-techniek wordt ‘het best bewaarde geheim van het theater’ genoemd. Bekende acteurs die deze opleiding volgden zijn Diane Keaton, Philip Seymour Hoffman, Sandra Bullock en Tom Cruise. Ook regisseur Sidney Lumet en schrijver David Mamet gebruiken de techniek. In Nederland is Meisner veel minder bekend, maar dat zal volgens Hullegie niet lang meer duren. De reden daarvan is pionier Paul Dekker, drijvende kracht achter de Bossche acteerstudio. Deze acteeropleiding is buiten de VS een van de weinige instellingen die de geroemde en beproefde Meisner-acteertraining aanbiedt.

De acteurs
De acteurs met wie Hullegie werkte zijn Meisner getraind, maar hebben ook ander werk. Actrice Miron Hageman is hoofd van een basisschool in Vught, Atefrans de Bruin is manager in de ouderenzorg, Werner Koenen is adviseur van orthopedische hulpmiddelen en Ton Niessen werkt als verkoper bij Hudson Bay.

In het buitenland draaide ‘Perfect Cadeau’ in competitie op het Independent Film Festival in Parijs. Op 30 juni gaat ‘Perfect Cadeau’ in première in de Bossche Verkadefabriek; daarna wordt de film onafhankelijk gedistribueerd in Nederlandse filmhuizen. De trailer van de film kunt u zien via: https://youtu.be/CBH2wac0dAc.

Kijk ook bij

Bierconcert op het Torenplein in Bokkendonk

Muziek, dans en gein Het is weer tijd voor de carnavalskriebels. Langzaam maar zeker kleurt …