Home / Algemeen / Reinier Pijnenburg, schilder en bon vivant
Patisserie De Rouw
IJzeren Man (detail)

Reinier Pijnenburg, schilder en bon vivant

Veronica Dénis-Van Sleeuwen schreef een boek over haar oom Reinier Pijnenburg en speelde een belangrijke rol bij de samenstelling van de overzichtstentoonstelling in het Vughts Museum. Het boek wordt gepresenteerd op zondag 19 januari, om 16.00 uur, tijdens de opening van de tentoonstelling in DePetrus. Behalve schilderijen uit de eigen collectie van het Vughts Museum, zullen ook bruiklenen van andere musea, waaronder het Noordbrabants Museum, te zien zijn. Ook veel onbekend werk uit particulier bezit zal worden geëxposeerd.

Jarenlang woonde en werkte schilder Reinier Pijnenburg op villa Bleijendijk in Vught. Hij werd geboren op 19 februari 1884 in ´Huisje ten Halve´ aan de Taalstraat. Regelmatig verbleef hij in Frankrijk (Parijs), Spanje en Marokko. Dichter bij huis voelde hij zich aangetrokken tot ‘klederdracht’-dorpen, zoals Marken en Volendam. Zoals bij veel schilders werd zijn palet beïnvloed door deze wisselende omgevingen: sombere kleuren in Brabant en felle tinten in het zonnige zuiden. Een Spaanse krant schrijft in 1924 over een tentoonstelling van Pijnenburg in Barcelona: “Pijnenburg, even ijverig als eerlijk, is de nevelen van zijn geboorteland ontvlucht, om onder de Spaansche zon te komen schilderen, op gevaar af om door ’t licht te worden meegesleept, maar hij heeft zich weten te behoeden voor een neerstorting in den afgrond, is bijtijds gekeerd en vervolgt nu zijn eigen weg langs de paden van het impressionistisch realisme, waar hij zich in zijn element voelt.”

Als Pijnenburg weer terug is in Vught, schrijft Huib Luns: “Nu is Pijnenburg een echte Vughtse jongen met vriendelijke fransche manieren. Jaren in Parijs doorgebracht en langdurig verblijf in Spaansche steden hebben hem ten slotte toch weer tot Brabantsche onderwerpen gebracht die hij met een palet van luministische keuze met durf en vaak op groote schaal vertolkt.”Pijnenburg zou ook door de jongere generatie van Vughtse kunstenaars met respect behandeld worden. Hij overleed op 1 september 1968.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

B&W overleg, raadsvergaderingen en commissies

Niet alles komt tot stilstand Hoe werkt het in deze ongekende tijden bij een gemeentebestuur, …