Foto: Marleen Kuipers

Refugee Team grote winnaar IGNITE Award 2018

Na een spannende finale verkoos een vakkundige jury Refugee Team tot winnaar van de IGNITE Award 2018. Een prijs die startende sociaal ondernemers helpt bij het verder uitrollen van hun businessplan. “Refugee Team zet op een toegankelijke manier de integratie van vluchtelingen in”, geeft juryvoorzitter Edward van der Marel aan. “Dit idee vergroot hun sociale status en de kans op duurzame inzetbaarheid in onze maatschappij.”

Zes veelbelovende sociaal ondernemers streden op woensdag 7 november in Vught om de eerste plaats én een investeringsbedrag van € 100.000. Voorafgaand aan de finale volgden de zes ondernemers zeven weken lang een intensief en persoonlijk leertraject onder begeleiding van coaches en trainers. Zij toetsten hun ideeën op haalbaarheid, breidden hun netwerk uit en versterkten hun businessplannen. Tijdens de finale gaven de finalisten een pitch om hun onderneming te presenteren aan een vakjury, en aan een publiek van investeerders en sleutelpersonen uit de regio. Edward van der Marel prees de deelnemers: “Niet eerder was de uitvoering van zo’n hoog niveau als tijdens deze vierde editie van de IGNITE Award.”

Winnaar IGNITE Award 2018: Refugee Team
Het Refugee Team – actief in ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg – helpt vluchtelingen werkervaring op te doen door ze in te zetten als vrijwilliger bij sportevenementen. Martijn Berghman, initiatiefnemer, legt het principe uit: “De vluchtelingen helpen bij evenementen, waardoor ze sociale contacten op doen en de taal leren. Daarnaast brengen de eventmanagers ons als tegenprestatie in contact met hun netwerk van sponsors en leveranciers. Zo kunnen wij onze teamleden aan een passende vervolgstap helpen.” Het Refugee Team kijkt hierbij niet meteen naar de droombaan die de vluchteling heeft. “Dat is niet altijd haalbaar”, geeft Martijn eerlijk aan. “Maar we kunnen wel een eerste stap zetten. En daarnaast vinden wij het belangrijk dat vluchtelingen meedoen in de maatschappij. Dat ze meteen integreren en de taal en culturele verschillen leren.” De jury toonde haar lof voor deze gedachte. Edward: “Het is mooi dat de vluchtelingen op deze manier direct zichtbaar zijn. Refugee Team is een onderneming die grote sociale impact heeft.”

Kijk ook bij

Kom gratis luisteren naar een mooi verhaal

Voorleeslunch Dit jaar wordt de tiende editie van ‘De Nationale Voorleeslunch’ gehouden. Ter gelegenheid hiervan …