Foto: Marc Bolsius

Recordaantal deelnemers Landelijke GeschiedenisQuiz

Op zaterdag 17 maart 2018 vindt de finale van de Landelijke GeschiedenisQuiz voor middelbare scholieren plaats in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. In totaal doen er 60 leerlingen afkomstig van 30 middelbare scholen uit heel Nederland mee, een recordaantal. In duo’s wordt gestreden om een beker en de titel Beste geschiedenisleerling van het jaar. Uit ’s-Hertogenbosch doen leerlingen van het Sint-Janslyceum en het Stedelijk Gymnasium Den Bosch mee, uit Drunen haken leerlingen van het d’Oultremontcollege aan. De Landelijke GeschiedenisQuiz wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd door Suzanne van Gompel en Renate van der Linde, beide geschiedenisdocent aan het Jacob Roelandslyceum in Boxtel.

De quiz bestaat uit drie rondes van tien vragen. Dit zijn vooral meerkeuzevragen. De achtkoppige jury, voorgezeten door geschiedenisdocent Theo Hoog Antink, zorgt dat tussen de rondes door de antwoorden van de deelnemers worden nagekeken, zodat er snel een tussenstand gegeven kan worden. Daarnaast vinden er ook drie individuele rondes plaats. Hierin worden muziekfragmenten afgespeeld waarin historische gebeurtenissen centraal staan. Aan de deelnemers de taak om deze gebeurtenis te noemen.

Historische locatie
Dit jaar wordt de finale van de Landelijke GeschiedenisQuiz gehouden in de Statenzaal van Het Noordbrabants Museum. In deze voormalige Jezuïetenkapel vierde de gouverneur van Brabant destijds zijn feesten en partijen. Daarna, tot in de jaren 80 van de twintigste eeuw, vonden in deze zaal de raadsvergaderingen plaats van de Staten van Brabant. Als het te lang duurde, riep de echtgenote van de commissaris van de Koning vanaf het balkon dat het eten klaar was. Voorafgaand aan de quiz bezoeken de deelnemers Het Verhaal van Brabant en de Romeinenzaal in het museum. Tijdens de quiz beantwoorden ze vragen uit de zogenaamde Tijdvakkentour van het museum. Deze tour is door het museum ontwikkeld voor bovenbouwleerlingen. Tijdens bezoek aan het museum linken zij museumobjecten aan tijdvakken zoals ze die kennen uit de geschiedenislessen op school.

Kijk ook bij

Vughterstede verwelkomt Buurtverbinders

Samen bouwen aan een levendige gemeenschap Wat zijn ze toch allemaal aan het doen bij …