ALMA telescoop Chili

Radioastronomiedag bij Sterrenwacht Halley op 3 maart

Op zondag 3 maart houdt Sterrenwacht Halley in Vinkel een Radioastronomiedag. Het programma begint om 11.00 uur met een lezing over radioastronomie van de Vlaamse sterrenkundige Wout Goesart. Daarna vertellen Halleyleden meer over deze bijzondere wijze waarop de kosmos wordt bestudeerd en geven zij uitleg bij de radiotelescoop in de sterrenwachttuin. Interessant voor alle leeftijden! Kosten: € 7,50 incl. koffie, thee, fris. U kunt uvoor de dag aanmelden via sterrenwachthalley@hotmail.com.

Wout Goesaert is in Nederland bezig met zijn masteropleiding sterrenkunde aan de Universiteit van Leiden, maar geeft al sinds zijn achtste levensjaar sterrenkundige voordrachten. Hij kreeg vorig jaar 2023 de SPIN-presentatie-prijs van de Nederlandse Natuurkunde Vereniging.

Als je op een heldere, donkere avond omhoog tuurt, zie je zo’n 3.000 sterren aan de hemel en de Melkweg. Toen 400 jaar geleden de telescoop werd uitgevonden, veranderde ons beeld van het universum dramatisch. Sterclusters, wolken van gas en stof, ontploffende sterren en andere sterrenstelsels konden plots waargenomen worden. We ontdekten dat het universum veel groter was dan alleen onze Melkweg. Die sterren waren echter maar het topje van de ijsberg!

Zo’n 80 jaar geleden was een nieuwe revolutie in de sterrenkunde: de opkomst van radiotelescopen. De radiosterrenkunde toonde ons voor het eerst het hete en koude gas dat tussen sterren hangt, gulzige superzware zwarte gaten aan de andere kant van het universum en de snel ronddraaiende overblijfselen van ontplofte sterren. Vandaag de dag is onze sterrenkundige kennis werkelijk immens. De radiosterrenkunde is onmisbaar geworden, omdat het ons delen van het universum laat zien die anders onmogelijk zijn waar te nemen.

Ga op 3 maart met Wout Goesaert mee op ontdekkingsreis door het radioheelal. Samen zullen we zien hoe radiotelescopen werken, wat ze zo bijzonder mooi maakt en welke ongelooflijke ontdekkingen we ermee kunnen doen. Als voorbeeld vertelt Wout over zijn radio-onderzoek aan kosmische magneetvelden en een supermassief zwart gat.

Sterrenwacht Halley organiseert deze dag samen met Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch.

Kijk ook bij

De beste accessoires voor je telefoon

Advertorial Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone. Alleen een smartphone hebben met een oplaadkabel …