Home / Algemeen / Raadhuis Vught krijgt oorspronkelijke kleur terug
Patisserie De Rouw

Raadhuis Vught krijgt oorspronkelijke kleur terug

Het raadhuis in Vught krijgt zijn oorspronkelijke kleur terug. Deze historische kleur geeft het rijksmonument voor het eerst sinds 1950 zijn originele aanzicht, naar het ontwerp van architect H.W. Valk uit 1935. De huidige renovatie draagt daarmee niet alleen bij aan het behoud van het beeldbepalend pand, maar doet ook recht aan de monumentale status door het terug te brengen in zijn historische, oorspronkelijke staat.

In de jaren dertig transformeerde het landhuis ‘Huize Leeuwenstein’ (1900) tot gemeentehuis van Vught. Architect H.W. Valk tekende voor de ingrijpende verbouwing. Bij die verbouwing ontstond een diversiteit aan steensoorten en metselwerk die de architect camoufleerde met een ‘minerale verf in lichte kleurstelling’. Bij de volgende schilderbeurten werd de kleur steeds iets gewijzigd totdat bij onderhoudswerkzaamheden in de jaren ‘80 de oude verflagen zijn verwijderd en het gehele raadhuis zuiver wit is geschilderd. Ook andere geschilderde delen kregen toen een nieuwe kleur.

Orginele kleur
Bij de renovatie in 2009-2010 zijn de originele kleuren van alle geschilderde onderdelen door historisch onderzoek achterhaald en teruggebracht. Helaas gaf het onderzoek geen duidelijkheid over de originele kleur van de gevel. Deze was immers van alle verflagen ontdaan en voorzien van een witte kleur. Bij de huidige noodzakelijke renovatie bleek dat er bij de kwetsbare delen (nabij vensters en beelden) toch nog restanten van de oude verflagen op de gevel zaten. Deze lieten in chronologische volgorde het verloop van de kleurstelling in de tijd zien én brachten de oorspronkelijke kleur aan het licht. Het nieuwe onderzoek laat duidelijk zien dat er eerst een lichtgrijze grondering op het baksteenwerk werd aangebracht. Daarna volgde een lichte afwerklaag met een grijsgroene tint. Beide lagen zijn van 1937, toen het voormalig landhuis tot raadhuis werd verbouwd. De historische kleur gaf het gebouw een wat zachtere uitstraling, die de huidige renovatie na bijna 70 jaar weer terugbrengt.

Markant monument
Het raadhuis van Vught is een markant monument waar veel (gehuwde) inwoners herinneringen aan bewaren. Het gemeentebestuur is verheugd dat de noodzaak tot renovatie een unieke kans biedt om het gebouw, ook voor wat betreft de kleurstelling, in de oude luister te herstellen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Ondertekening manifest ‘Iedereen doet mee’

Vught wil een inclusieve gemeente zijn voor mensen met en zonder handicap, beperking of psychische …