PvdA-GroenLinks stelt vragen over bomenkapbeleid Charlotte van Beuningen

De fractie van PvdA-GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld over het bomenkapbeleid van woonstichting Charlotte van Beuningen. Uit een gesprek met de woonstichting bleek dat het standaardbeleid is om bij mutaties (verhuizingen e.d.) de bomen in de tuin van de vrijgekomen woning te kappen. PvdA-GroenLinks vindt dit onwenselijk beleid en heeft daarom vragen gesteld aan het college.

Uit een gesprek met een medewerker op vrijdag 26 februari bleek dat het standaardbeleid van de woonstichting is om bij mutaties de eventuele bomen in de tuin van de vrijkomende woning te kappen. Dit omdat naar eigen zeggen ‘bomen altijd gedoe geven’ en de woonstichting ‘de nieuwe bewoners niet wil opzadelen met een boom’. Voor PvdA-GroenLinks is dit reden om het college te vragen of dat het in het kader van biodiversiteit, klimaatadaptatie en de positieve effecten die bomen hebben op de leefomgeving, eens is met de fractie van PvdA-GroenLinks dat dit ongewenst beleid is. De fractie vraagt het college in gesprek te gaan met de woonstichting over aanpassing van dit beleid, waarbij het behoud van bomen voorop staat.

Helpen bij onderhoud
De directe aanleiding voor het gesprek met de woonstichting was een groep buurtbewoners die probeert een kastanjeboom in de tuin van een huis van woonstichting Charlotte van Beuningen te redden van kap. De bewoners kregen echter te horen dat de woonstichting géén gehoor geeft aan hun verzoek. Na gesprekken met PvdA-GroenLinks heeft de woonstichting besloten de kap uit te stellen en eerst intern te overleggen en met de nieuwe bewoner in gesprek te gaan om vervolgens een definitieve keuze te maken. De buurt heeft nogmaals van zich laten horen en biedt aan te helpen bij onderhoud van de boom. PvdA-GroenLinks vindt dit een heel mooi initiatief van de buurt en hoopt dat de woonstichting gehoor geeft aan de oproep.

Kijk ook bij

Extra maatregelen om PI Vught en omgeving te beveiligen

Op verzoek van de lokale driehoek (Openbaar Ministerie, politie, PI Vught en gemeente Vught) heeft …